Vilken Cricut ska jag köpa 2023?

Osäker på vilken Cricut maskin du ska köpa? Här är en detaljerad jämförelse av Cricut Joy, Cricut Explore 3 och Cricut Maker 3 inklusive fördelar och nackdelar med varje för att hjälpa dig att bestämma vilken som är den perfekta Cricutmaskinen för dig!

 

En Cricut skärmaskin är ett underbart verktyg för pyssel och DIY-projekt. Men det finns många olika modeller att välja mellan: Cricut Joy, Explore 3 och Maker 3.

Låt oss jämföra de olika smarta skärmaskinerna och lär dig vilken Cricut du bör skaffa för att få bäst resultat. 

En av de vanligaste frågorna jag får är “Vilken Cricut maskin ska jag köpa?” eller “Vilken är den bästa Cricut maskinen för nybörjare?”. Den goda nyheten är att alla tre Cricut maskiner som för närvarande finns har samma grundläggande funktioner: de är alla digitala skärmaskiner som kan skära och skriva på en mängd olika material. Men det finns några viktiga skillnader mellan de specifika funktionerna och olika prisklasser på maskinerna.

Det här inlägget förklarar skillnaderna mellan de tre nuvarande maskinerna (Cricut Joy, Cricut Explore 3 och Cricut Maker 3) för att hjälpa dig att bestämma vilken Cricut maskin som är bäst för dig!

 

Likheter mellan Cricutmaskinerna 

Alla Cricut skärmaskiner är riktigt bra på att göra exakta snitt. Alla tre Cricutmaskiner använder också programvaran Cricut Design Space som låter dig ladda upp dina egna bilder och mönster gratis (till skillnad från Silhouette Studios gratis programvara). Du behöver internetanslutning vid installation men efter det kan du använda din Cricut offline när du inte har internet.

Alla Cricutmaskiner kan också använda Cricut Access tjänsten som tillval som erbjuder över 500 000 bilder och 700+ teckensnitt till en låg månadskostnad. Detta är helt valfritt men många tycker att Cricut Access är smidigt att använda.

 

Skillnader mellan Cricutmaskinerna 

De största skillnaderna mellan skärmaskinerna är de olika storlekarna (Joy skär mindre projekt), materialen (Maker kan skära tyngre material och specialmaterial med olika blad) och hastigheten (Explore 3 och Maker 3 är snabbare och kan göra långa, kontinuerliga snitt).

Så hur väljer man mellan de olika maskinerna? Vilken Cricut ska du köpa? Jag tror att den allra bästa maskinen är den du har råd med och börjar använda. 

Om du är säker på att en Cricut maskin är något för dig och du har råd med extrakostnaden, satsa på en Maker 3. Om du är nybörjare eller inte planerar att använda maskinen särskilt ofta så kan du börja med den mindre Cricut Joy och arbeta dig upp.

 

Jämförelse av alla Cricutmaskinerna

  Joy Explore 3 Maker 3
Pris Se pris här Se pris här Se pris här
Perfekt för Nyare pysslare eller för den som vill spara plats

 

Alla pysslare och småföretagare

 

Seriösa pysslare eller småföretagare som vill kunna skära i flest antal material och tyg på så kort tid som möjligt
Antal material maskinen kan skära i +50 +100 +300
Antal verktyg kompatibla med maskinen 2 verktyg för att skära och skriva

 

6 verktyg för att skära, skriva, skåra och foliera

 

13 verktyg för att skära, skriva, skåra, gravera, debossera, foliera och mer
Vad man får med Fine-Point blad & svart penna Fine-Point blad Fine-Point blad
Max materialbredd 13,9 cm 33 cm 33 cm
Max materiallängd 1,2 m 3,6 m 3,6 m
Print then cut funktion Nej Ja Ja
Kompatibel med smarta material Ja Ja Ja
Anslutning Bluetooth Bluetooth & USB Bluetooth & USB
Köp Joy här Köp Explore 3 här Köp Maker 3 här

 

Cricut Joy

Cricut Joy är en mycket mindre och billigare skärmaskin. Joy fokuserar på mindre projekt till exempel små vinyldekaler, kort och etiketter. Den har bara två verktyg – det fina spetsbladet som följer med Joy och folieringsverktyget. Cricut Joy skär också färre typer av material, med fokus på värmetransfervinyl, kartong och det som kallas “Smart Materials”, som den kan skära utan skärmatta. 

En av de bästa sakerna med Cricut Joy förutom sin lilla storlek (den får plats i din handflata!) är dess förmåga att arbeta med förstansade iläggskort. Med Cricut Joy kan du snabbt och smidigt göra personliga kort för en inbjudan, till en födelsedag eller om någon har fått barn. I Design Space hittar du dessutom många nya projekt speciellt för Cricut Joy, som du fixar på mindre än 15 minuter. 

En av begränsningarna för Cricut Joy är avsaknaden av en dubbel verktygshållare (finns både på Explore och Maker). Så när du vill använda en penna måste du ta bort bladet eller verktyget för att sätta in pennan, vilket kan vara lite tråkigt. 

Den största skillnaden mellan Joy och de större maskinerna är nog ändå storleken på snitten – Joy skär inte bredare än 13,9 cm. Storleksbegränsningen kan göra det svårt att göra alla projekt du vill med Cricut Joy. men för snabba och enkla projekt, kort och personliga motiv så kan den göra allt du behöver. 

 

Vad kan Cricut Joy skära?

Cricut Joy kan skära i 50 olika material. Jämfört med Maker som kan skära i över 300 material så låter 50 väldigt lite. Men de 50 material som Cricut Joy kan skära i är nog många, om inte alla, material som du som nybörjare vill skära i.

Den använder ett fine-point blad för att skära massor av invecklade former. Den kan skära vinyl, iron-on, kartong, etikettpapper, överföringsark, papper och mer (se hela listan över material som Cricut Joy kan skära här).

Precis som Explore och Maker kan Joy skriva åt dig. Men kom ihåg att pennorna har en annan storlek, så du kan inte använda Explore/Maker pennorna med Joy. 

 

Vad mer kan en Cricut Joy göra?

En annan bra funktion med Cricut Joy är mattlös skärning. Du behöver inte använda en skärmatta om du använder smarta material som är speciellt utformade för Cricut Joy. Om du vill använda vanligt material så går det också bra men du behöver använda en liten Cricut Joy matta. 

Trots att Cricut Joy bara kan skära material som är max 13,9 cm på bredden, så kan den skära upp till 6 m långa snitt utan en matta. 

En av de coolaste sakerna med Cricut Joy är att det finns en speciellt utformad kortmatta för att göra gratulationskort.

 

Fördelar:

 • Skär och skriver automatiskt. Du behöver inte göra något av det för hand.
 • Skär i över 50 material. Standard Fine-Point-bladet gör rena, skarpa snitt i en mängd olika material.
 • Mattlös skärning. Cricut Joy kan skära smarta material som kommer i långa rullar som matas in automatiskt i maskinen för långa, kontinuerliga snitt utan att behöva en matta.
 • Kortmatta. Kortmattan möjliggör snabbtillverkade kort som kan klippas ut och anpassas, även när de är vikta.
 • Kompakt storlek. Cricut Joy är liten, kompakt, bärbar och kan stå framme eller på en bokhylla för enkel åtkomst.
 • Prisvärd. Cricut Joy är en fullt fungerande digital skärmaskin till ett lågt pris.
 • Inbyggd bluetooth. Trådlös anslutning till din maskin för enkel skärning.
 • Gratis mjukvara för Design Space. Tillgång till över 100 000 skärbara grafik och teckensnitt plus tusentals färdiga projekt, eller designa enkelt ditt eget projekt.
 • Använd dina egna bilder. Ladda enkelt upp dina egna bilder och Design Space omvandlar dem automatiskt till skärbara bilder.

Nackdelar:

 • Max materialbredd. Joy har en maximal materialbredd på 13,9 cm. Om du vill göra stora eller komplexa projekt är det bättre med en av de större maskinerna.
 • Endast en verktygshållare. Om du vill både skriva och klippa med en Cricut Joy måste du manuellt stänga av bladet och pennan halvvägs genom snittet.
 • Inga extra verktyg. Den här maskinen fungerar bara med Cricut Joy kniven och pennan. Du kan inte göra skåra, gravera, perforera, etc. som du kan med de större maskinerna.
 • Inget skriv ut och skär. Cricut Joy har inte det sensoriska “öga” som krävs för att läsa de utskrivna markeringarna för ett Print Then Cut-projekt.
 • Kan inte klippa tyg. Cricut Joy är inte utformad för att klippa tyg.

 

Vem passar Cricut Joy för? 

Cricut Joy är i en bra prisklass för nyare pysslare eller för den som vill spara plats eller ofta är på språng. Cricut Joy har också en enklare inlärningskurva vilket passar bra för den som precis börjat pyssla eller som gör det sällan. 

 

 

Cricut Explore 3

Cricut Explore 3 är en populär och allsidig skärmaskin till ett bra pris. Den använder det mångsidiga fine-point bladet som gör det möjligt att skära tunna till mellantjocka material, från kartong och vinyl till specialmaterial som glitterpapper, kork och fibertyg. Cricut Explore kan också använda Deep Cut bladet för att skära något tjockare material eller Bonded Fabric kniven för att skära tyg. Den kan också använda Scoring Stylus som är användbar för papperspyssel. 

Cricut Explore 3 kan även skära smarta material i ett långt, kontinuerligt snitt utan en matta. Smarta material är specialmaterial – som Smart Vinyl och Smart Iron-On som du kan skära utan en matta på Explore 3, Maker 3 och Joy. 

Explore 3 fungerar med både Bluetooth och USB-kabel.

 

Vad kan Cricut Explore 3 skära?

Många fattar sitt beslut om vilken maskin de ska köpa baserat på maskinens kapacitet. Cricut Explore 3 är inte den maskinen som kan skära i flest olika typer av material. Däremot är det den maskin som klarar av att skära de material som de flesta förmodligen vill skära i och till ett bra pris dessutom. 

Cricut Explore 3 fungerar med 100+ olika material – allt från kartong, vinyl och iron-on till specialmaterial som glitterpapper och tyg med otrolig precision. Oavsett om du gör t-shirts till hela laget eller en extra lång banderoll för att heja på dem så klarar du det med Cricut Explore 3. 

Cricuts webbplats har en fullständig lista över material som Cricut Explore 3 kan skära i.

 

 

Vad mer kan Cricut Explore 3 göra?

Du kan använda fem olika verktyg med Cricut Explore 3. Förutom det förstklassiga Fine-Point bladet som används för att skära så kan du också använda en scoring stylus, deep-point blad och bonded fabric kniv. 

Att skriva är också enkelt med Explore 3. Du fäster helt enkelt den speciella pennan i en av hållarna för verktyg och låter maskinen skriva åt dig. Skriva din text i Design Space med ett vackert typsnitt och låt sedan maskinen skriva ut allt. Det här är perfekt för dig som vill göra egna gratulationskort men har dålig handstil. Pennan kan också rita invecklade former åt dig.

Du kan även använda Foil Transfer verktyget gör det enkelt att smycka inbjudningar, presentförpackningar, kort och mer med polerat och professionellt resultat som ger fantastiskt glimmer och skimmer.

 

Fördelar:

 • Skär, skårar och skriver automatiskt. Du behöver inte göra något av det för hand.
 • Skär i över 100 material. Det roterande bladet låter maskinen skära i praktiskt taget alla tyg – oavsett om du skär fint siden eller tjock denim. 
 • Dubbel verktygshållare. Skär och skriv allt på en gång utan att behöva byta ut verktyg.
 • Har en dockningsplats och USB-port. Anslut och ladda din enhet medan du använder programvaran.
 • Inbyggd bluetooth. Anslut trådlöst till din maskin för enkel skärning.
 • Snabbt läge. Skär och skriv upp till 2x snabbare än Cricut Explore Air 2 vid användning av smarta material (pyssla dubbelt så mycket på samma tid!)
 • Ingen matta. Skär smarta material utan skärmatta. 
 • Gratis mjukvara för Design Space. Tillgång till över 100 000 skärbara grafik och teckensnitt plus tusentals färdiga projekt, eller designa enkelt ditt eget projekt.
 • Skriv ut och skär. Inkludera enkelt tryckta foton eller grafik i dina projekt.
 • Använd dina egna bilder. Ladda enkelt upp dina egna bilder och Design Space omvandlar dem automatiskt till skärbara bilder.

Nackdelar:

 • Inte lika mångsidig som Maker. Cricut Maker 3 kan skära i över 300 olika material medan Explore 3 “bara” kan skära i 100 olika.
 • Inte bärbar. Maskinen är för stor för att bära med sig.

 

Vem passar Cricut Explore 3 för? 

Jag tror att Cricut Explore 3 passar alla pysslare och speciellt småföretagare som skapar tryck till T-shirt, skyltar och muggar eftersom maskinen skär snabbare och längre snitt. 

 

 

Cricut Maker 3

Trots att Cricut Maker 3 och Explore 3 är lika stora och i stort sett ser likadana ut så är de definitivt inte likadana på insidan! Maker 3 kan göra allt som Cricut Explore 3 kan göra men kan jobba med fler typer av material vilket öppnar upp fler möjligheter. Den skär över 300 olika material (medan Explore kan skära i ca 100 olika material) – från tunt papper till hårdare material som läder och balsaträ. 

Den största skillnaden mellan Cricut Explore 3 och Cricut Maker 3 är att det finns fler skärblad till Maker 3 – 13 verktyg till Maker jämfört med bara sex verktyg till Explore. Dessa extra verktyg möjliggör några riktigt invecklade snitt på mindre vanliga material som du inte kan få med Explore. 

Cricut Maker 3 har precis som Explore 3 funktionen Print Then Cut, som gör att du kan skriva ut en bild och sedan låta Cricutmaskinen skära ut den. Det fina med Maker är att den kan göra Print Then Cut på både färgat papper och vitt papper.

Maker 3 är den dyraste av Cricutmaskinerna så frågan du nu ställer är “Är Maker 3 värd de extra pengarna?”. Svaret beror på om du behöver använda de extra verktygen som knivbladet och det roterande bladet eller inte. De flesta skär bara papper och vinyl och behöver därför inte de extra verktygen. Men vill du kunna skära kräppapper, tyg, trä och andra specialmaterial så behöver du ha det roterande bladet samt knivbladet för djupa snitt som passar Maker 3. 

 

Vad kan Cricut Maker 3 skära?

Frågan borde snarare vara “Vad kan Cricut Maker 3 INTE skära?”. Den skär alla material som Explore 3 kan skära men det kan även användas med specialblad för att skära material som träfaner, balsaträ, läder, tjockare spånskiva, tjock filt, sömnadsmönster, wellpapp och mer (Se hela listan här). Precis som Explore 3 skriver den, skårar och är kompatibel med folietransfer kitet.

Så låt oss prata om skillnaderna. Enkelt förklarat så är denna maskin bara mer kraftfull. Den har ett adaptivt verktygssystem för att styra knivarna och minska trycket vilket ger 10 gånger mer skärkraft. Den grundläggande skärningen görs också med det förstklassiga Fine-Point bladet som används till Explore 3.

Maker har massor av verktyg för att skära, skriva, skåra, gravera, debossera, foliera med mera. Förutom det finspetsade bladet har Maker ett fantastiskt knivblad som kan skära upp till 2,4 mm tjocka material. Du använder bland annat knivbladet för att skära spånskivor och balsaträ. 

Makern är också riktigt bra för den som gillar att sy. Cricut Maker 3 hjälper dig att markera och skära ut mönster. Du kan till och med ladda ner dina egna skärmönster.

Du kan även köpa till verktyg för att skåra, perforera, debossera, gravera och göra vågiga linjer. Det kommer ständigt nya verktyg till Makern så om du vill vara i framkant när det gäller pyssel så är det Maker 3 du ska satsa på.

 

 

Vad mer kan en Cricut Maker göra?

Det finns några fler saker som är ganska coola med Maker. Den har två förvaringsytor där du kan lagra de mindre knivarna och verktygen. 

Den har också en hållare för surfplatta eller telefon – och en USB-port så att du kan ladda enheterna medan du arbetar! 

 

 

Fördelar:

 • Skär, skårar och skriver automatiskt. Du behöver inte göra något av det för hand.
 • Skär i över 300 material. Det roterande bladet låter maskinen skära i praktiskt taget alla tyg – oavsett om du skär fint siden eller tjock denim. 
 • Dubbel verktygshållare. Skär och skriv allt på en gång utan att behöva byta ut verktyg.
 • Har en dockningsplats och USB-port. Anslut och ladda din enhet medan du använder programvaran.
 • Inbyggd bluetooth. Anslut trådlöst till din maskin för enkel skärning.
 • Snabbt läge. Skär och skriv upp till 2x snabbare än Cricut Maker vid användning av smarta material (pyssla dubbelt så mycket på samma tid!)
 • Ingen matta. Skär smarta material utan skärmatta.
 • Gratis mjukvara för Design Space. Tillgång till över 100 000 skärbara grafik och teckensnitt plus tusentals färdiga projekt, eller designa enkelt ditt eget projekt.
 • Skriv ut och skär. Inkludera enkelt tryckta foton eller grafik i dina projekt.
 • Använd dina egna bilder. Ladda enkelt upp dinaegna bilder och Design Space omvandlar dem automatiskt till skärbara bilder.

Nackdelar:

 • Inga tillbehör ingår. Ingen matta, penna eller roterande blad ingår som sin föregångare Cricut MakerDock ingår Fine Point Bladet, Smart Iron-On, Smart Vinyl, Smart Paper Sticker Cardstock och transfer tejp så att du kan börja skapa med smarta material direkt. 
 • Inte bärbar. Maskinen är för stor för att bära med sig.

 

Vem passar Cricut Maker 3 för? 

Jag tror att Maker 3 passar bäst för den seriösa pysslaren som vill kunna skära så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Den är också bra för mindre företagare där tid är viktigt. 

Om du försöker välja mellan Maker och Maker 3 så rekommenderar jag Maker 3 om du har råd med extrakostnaden (speciellt om du kommer arbeta mycket med vinyl eller iron-on).

 

 

Sammanfattning

Vilken Cricut maskin du ska välja beror på dina behov:

 • Vill du ha något som är lätt att förvara när du inte använder det? Joy får plats i en låda.
 • Vill du ha något som är lagom både när det kommer till pris och kapacitet? I så fall kan Explore 3 vara det bästa alternativet. 
 • Gillar du att experimentera med olika material och vill ha en maskin som klarar av så många olika material som möjligt? I så fall är Cricut Maker 3 ditt bästa val. 

Jag hoppas att den här guiden hjälper dig att bestämma vilken maskin som passar dina behov bäst!

Fortfarande osäker? Gör mitt test för att ta reda på vilken maskin som passar dig.

 

Utforska mer

Kan du inte få nog av Cricut? Kolla in Den ultimata guiden till Cricuts skärblad och Cricuts skärmattor - Vilken används till vad och hur rengör man dem.

För ännu mer pysselidéer och inspiration, följ mig på Facebook eller Instagram. Och kolla in min YouTube-kanal för steg-för-steg instruktioner på roliga pyssel!

 

Överväldigad och skrämd av din nya Cricut?

Anmäl dig till Kom igång med din Cricut som är en gratis onlinekurs som hjälper dig att få en bra start med din Cricut!

kom igång med din cricut onlinekurs gratis

Tillbaka till blogg