Silhouette Cameo 4 eller Cricut Maker 3 | Vilken är bäst?

Vilken skärmaskin är bäst, Silhouette Cameo 4 eller Cricut Maker 3? Här är en detaljerad jämförelse mellan de två mest populära skärmaskinerna på marknaden för att hjälpa dig att bestämma vilken skärmaskin som är bäst för dig!

 

Frågan på allas läppar just nu är: Cricut eller Silhouette?

Om du gillar att pyssla så har du förmodligen hört talas om alla fantastiska DIY-projekt och pyssel du kan göra med en skärmaskin.

Silhouette och Cricut är de två varumärkena som dominerar marknaden, så det är inte konstigt att den vanligaste frågan jag får är “Vilken skärmaskin ska jag köpa, Cricut eller Silhouette?”.

I den här guiden jämför jag Silhouette Cameo 4 och Cricut Maker 3 som är de två mest populära skärmaskinerna på marknaden för att hjälpa dig förstå skillnaden mellan de två maskinerna så att du kan bestämma vilken skärmaskin som passar dig bäst!

Jag har gått igenom alla funktioner hos Cricut Maker 3 och Silhouette Cameo 4 – programvara, design, skärkraft, hur enkla de är att använda och mer.

Är du redo? Låt oss ta en titt på Cricut Maker 3 och Silhouette Cameo 4.

 

Jämförelse av Cricut Maker 3 och Silhouette Cameo 4

Här är en snabb jämförelse av de två skärmaskinerna:

Mitt Val
Cricut Maker 3 Silhouette Cameo 4
Storlek 26 x 66 x 27 cm 20 x 57 x 17 cm
Vikt 7 kg 6,3 kg
Skärkraft 4000 g 5000 g
Max skärstorlek 30,5 cm x 61 cm 30,5 cm x 3 m
Programvara Design Space Silhouette Studio
Skärfunktion Ja Ja
Ritfunktion Ja Ja
Embossing Ja Ja
Etsa Ja Ja
Skära i tyg Ja Ja
Antal material +300 +100
Max materialtjocklek 2.4 mm 3 mm
Lägst pris Se pris här Se pris här

 

Cricut Maker 3: Översikt

Cricut Maker 3 är Cricuts nyaste skärmaskin och är den mest populära bland Cricuts skärmaskiner.

Cricut Maker 3 ger dig friheten att göra allt från papperspyssel, iron-on och vinyldekaler till sömnadsprojekt, läderhantverk och att skära i balsaträ.

Cricut Maker 3 har kraftfulla, anpassade verktyg:

 • Rotary Blade
 • Knife Blade
 • Single & Double Scoring Wheels
 • Fine-Point Blade
 • Perforation Blade
 • och många fler!
Fördelar
 • Lättanvänd programvara (offline-läge och iOS/Android app)
 • Snabb skärhastighet
 • Dubbel verktygshållare
 • Bluetooth-anslutning
 • Exakta snitt
 • Lågt ljud
 • Kan använda Cricuts Smart Materials
 • Kompatibel med 13 olika verktyg/skärblad
Nackdelar
 • Dyr
 • Endast ett skärblad ingår vid köp

 

Silhouette Cameo 4: Översikt

Med mer hastighet och kraft än någon annan Silhouettemaskin är Cameo 4 en stationär skärmaskin för den moderna hantverkaren.

Det är en snabb maskin med tredubbla skärhastigheten jämfört med Cameo 3 för vinyl, papper och HTV.

Silhouette Cameo 4 har några helt nya verktyg som tillexempel:

 • Rotary Blade
 • Kraft Blade
 • Punch Tool
 • Pen Holder
Fördelar
 • Avancerad mjukvara
 • Dubbel verktygshållare
 • Lättare att dela filer och bädda in bilder
 • Kräver ingen internetanslutning
 • Kan enkelt skära utan skärmatta
 • Bluetooth-anslutning
 • Har ett automatisk blad
 • Kan skära material upp till 3m
Nackdelar
 • Om du har äldre Silhouette verktyg är de inte kompatibla
 • Silhouette Studios grundversion tillåter dig inte att importera SVG-filer
 • Kompatibel med färre material än Cricut Maker 3

 

Programvara

Du kommer att tillbringa mycket tid på att arbeta inom designprogramvaran så det är viktigt att ta en titt på de olika funktionerna, användarvänligheten och begränsningarna för de olika programvarorna.

Mer erfarna designers tenderar att arbeta i andra, mer sofistikerade program – som CorelDraw eller Adobe Illustrator, men för de flesta är det enklare att hålla sig till den medföljande programvaran.

 

Cricuts programvara – Design Space

Cricut Design Space är den gratis programvaran du kommer att använda för att göra fantastiska saker med din Cricut. Design Space är en app som du laddar ner och installerar på din dator och med den nya offline-funktionen kan du designa när som helst, var som helst – även utan internetanslutning.

Du kan komma åt dina mönster från vilken enhet som helst (iOs, Android, dator), med vilket system som helst installerat. Du behöver aldrig uppdatera det. Någonsin. Det är enkelt och intuitivt, så du kan lära dig det snabbt.

Att importera jpg-bilder och konvertera dem till svg-filer för att använda dem för att skära projekt är ganska enkelt i Design Space. Du kan också använda teckensnitt som du har installerat på din dator och ladda upp dina egna bilder gratis.

Det finns mer än 500 000 bilder och teckensnitt tillgängliga att köpa individuellt i Cricut Design Space eller så kan du prenumerera på Cricut Access för en låg månadsavgift för att få tillgång till alla bilder och teckensnitt (fler läggs till varje vecka).

Observera att du bara kan använda bilderna som laddas ner via Access så länge du har Access-medlemskap.

Dessutom kan du hitta massor av gratis svg-filer på internet som kan öppnas i Design Space för skärning.

 

Silhouettes programvara – Silhouette Studio

Silhouette Studio är en stationär applikation för PC och Mac. Det stöds inte på Chromebook, iPad och andra surfplattor och mobila enheter.

Den nedladdningsbara programvaran där du kan arbeta offline är bra om du inte har en stark internetuppkoppling eller vill arbeta med din dator på språng.

Silhouette Studio har också ett större utbud av grafiska designfunktioner som hjälper dig att designa dina egna bilder från grunden vilket är en fördel om du vill göra dina egna bilder och inte skräms av designprogram. Dessutom kan du använda alla teckensnitt som laddats ner till din dator i Silhouette Studio.

Silhouette Studio är gratis att ladda ner och använda men om du vill kunna ladda upp svg-bilder, som är den vanligaste filtypen som finns gratis på internet, måste du betala för att uppgradera till Silhouette Software Designer Edition.

 

Vinnare: Cricut Design Space

Det är svårt att utse vilket program som är bättre än det andra eftersom det beror på personliga preferenser. Nybörjare brukar föredra Cricut Design Space medan Silhouette Studio har mer att erbjuda den mer avancerade användaren.

Programvara kan verka som en sekundär funktion, men det finns en anledning till att jag väljer att dyka ner i programvaran först:

Du kommer lägga ner mycket mer tid på att arbeta i din designprogramvara än du gör med själva skärmaskinen. Att skapa mönster, snitt och kontrollera djupet kan antingen få dig att känna att din kreativitet expanderar eller få dig att undra varför du lägger så mycket tid på att försöka ta reda på hur du gör något som skulle ta dig några sekunder att göra för hand.

Om du vill designa dina egna filer har Silhouette-programvaran fler designalternativ än Cricut Design Space.

Om du köper bilder från Cricut Design Space så förlorar du tillgången till bilder som du har laddat ner från Cricut Access när du säger upp din prenumeration.

Om du planerar att ladda ner SVG-filer från internet så stöder Cricut Design Space SVG-import gratis medan du måste prenumerera på den betalda version av Silhouette-programvaran om du vill ladda upp SVG -filer.

Cricut Design Space är ett mer användarvänligt grafiskt designverktygssystem som alla pysslare där ute kan använda. Det är ett molnbaserat program som innebär att du kan komma åt dina filer från vilken enhet som helst och när som helst. Den är lätt att använda, har en kort inlärningskurva och du behöver aldrig uppdatera programvaran.

 

Skärkraft

När det kommer till vad de olika maskinerna klarar av att göra så erbjuder båda maskinerna oändliga projekt tack vare massor av tillbehör för att skära olika material.

När Silhouette lanserade Cameo 4 så släppte de också fem nya blad: Autoblade 2, Rotary blade, Kraft blade, Punch tool och pennhållare. Den enda som ingår i maskinen är Autoblade.

Cricuts utbud av verktyg är bredare. Det finns 13 verktyg som är kompatibla med Cricut Maker 3 jämfört med 5 verktyg till Silhouette Cameo 4. Cricut Maker 3 kan använda Rotary Blade, Knife Blade, Scoring Wheels, Foil Transfer Tool och fler. Maskinen levereras med ett Fine Point Blade.

Maker 3 är en utmärkt maskin för att prägla och gravera eftersom det finns skräddarsydda skärblad för det. Men Cameo 4:s råa kraft och tryck gör den till det bättre valet för att klippa tyg till exempel för att göra kläder.

En annan egenskap som är riktigt viktig är maskinernas skärkraft och storleken på snitten.

 

Cricut Maker 3

Cricut Maker 3 kan skära i mer än 300 olika typer av material. Med hjälp av olika blad – Fine Point Blade, Knife Blade och Rotary Blade kan Cricut Maker 3 skära en mängd olika material, från tunt papper, vinyl och kartong till tjockare material som tyg, filt och till och med balsaträ.

Den har en nedåtgående skärkraft på 4 kg, vilket innebär att den enkelt kan skära material upp till 2,4 mm tjockt.

Cricut Maker 3 kan skära 33 cm i bredd och 3,6 m i längd.

 

Silhuett Cameo 4

Silhouette har uppenbarligen spenderade de mesta av sina resurser på att uppgradera skärkraften för denna maskin. Skärkraften har gått från 210 g till 5000 g. Silhouette Cameo 4 är cirka 25 gånger så kraftfull som Silhouette Cameo 3. Den kraftfulla skärkraften gör att du kan arbeta med många nya material och i sin tur nya typer av projekt.

Silhouette Cameo 4 kan skära en mängd olika material inklusive vinyl, kartong och balsaträ och kan skära 30,5 cm brett och nästan 305 cm långt.

 

Vinnare: Cricut Maker 3

Cameo 4 skär 30,5 cm brett och kan skära ca 305 cm långa snitt medan Cricut Maker 3 kan skära lika brett men 360 cm långa snitt.

Cameo 4 är cirka 25% kraftfullare än Cricut Maker 3 men Maker 3 kan skära i fler material och har fler verktyg att välja på.

Det är definitivt en poäng till Cricut Maker 3.

 

Utseende

Estetiken är inte högsta prioritet när det gäller att välja den bästa skärmaskinen men det kan fortfarande vara trevligt att du gillar hur maskinen ser ut.

Silhouette Cameo 4 och Cricut Maker 3 är mycket lika när det kommer till storlek och vikt. De är ungefär lika stora som en liten skrivare och kan passa fint på en hylla eller ett skrivbord.

 

Cricut Maker 3

Cricut Maker 3 är snygg med sin dova blåa färg. Den har en mobil/iPad-dockningsstation i maskinens lock. Detta är verkligen en underskattad funktion eftersom iPhones och iPads används av fler och fler pysslare som sin primära dator. Cricut gör det inte bara lätt att arbeta med olika enheter, om du behöver ladda din iPad eller iPhone kan du ansluta den direkt till skärmaskinen. Det är riktigt bekvämt.

Det finns också ytterligare förvaring för tillbehör och verktyg. Detta är exempel på små detaljer som ger upphov till inte bara en vacker maskin utan en som känns direkt smidig att använda.

 

Silhuett Cameo 4

Cameo 4 ser mer industriell ut, finns i 3 olika storlekar och flera färger som vit, svart och rosa.

Silhouette Cameo 4 saknar dockningsstation för smartphones eller surfplattor och har nästan ingen förvaring men av en god anledning. Istället för att ha en förvaringslåda för verktyg ser du nu en inbyggd rullmatare och infällbart lock. Det finns fortfarande förvaringsutrymme men det är ungefär en tredjedel av lagringsområdet på Silhouette Cameo 3.

 

Vinnare: Cricut Maker 3

Även om det är svårt att välja en vinnare när det gäller utseende så har jag valt Cricut Maker 3 som vinnare baserat på att den har en mer attraktiv design men också på grund av iPad-dockningsstationen och förvaringsmöjligheter som ofta är till nytta.

 

Vilken är bäst, Silhouette Cameo 4 eller Cricut Maker?

Så, vilket är bäst, Silhouette Cameo 4 eller Cricut Maker 3?

Det är verkligen svårt att välja en vinnare mellan Cameo 4 och Cricut Maker 3 eftersom de båda är fantastiska maskiner.

Både Silhouette Cameo 4 och Cricut Maker 3 är fantastiska skärmaskiner och har så mycket gemensamt, inklusive skärbredd, bluetooth, etc. Men när du funderar på att köpa en så måste du notera skillnaderna.

Cameo 4 är kraftfullare än Cricut Maker. Cricut Maker 3 är dock mer mångsidig på grund av de fler skärverktygen.

Silhouette Studio är kraftfullare än Cricut Design Space, men Design Space är mer användarvänligt och låter dig ladda upp SVG-filer gratis.

Välj Cricut Maker 3 om:

 • Du är en nybörjare som inte kräver komplicerad programvara.
 • Du är teknisk och kommer att använda annan programvara, som Illustrator för att skapa mönster.
 • Du vill kunna jobba med ett bredare utbud av material.
 • Du vill kunna göra stora snitt eftersom Maker 3 kan skära 360 cm långt.
 • Du vill kunna gravera.


Välj Silhouette Cameo 4 om:

 • Du vill ha bättre programvara, även om det tar längre tid att lära sig.
 • Du vill ha en maskin som inte kostar så mycket.
 • Du vill ha en kraftfull maskin.

 

Fortfarande osäker på om Cricut Maker passar dig? I den här guiden jämför jag alla Cricuts skärmaskiner!

 

Utforska mer

Vill du lära dig mer om Cricut? Kolla in de här inläggen om Vilka Cricut verktyg man behöver och Allt du behöver veta om Cricut EasyPress 3.

För ännu mer pysselidéer och inspiration, följ mig på Facebook eller Instagram. Och kolla in min YouTube-kanal för steg-för-steg instruktioner på roliga pyssel!

 

Överväldigad och skrämd av din nya Cricut?

Anmäl dig till Kom igång med din Cricut som är en gratis onlinekurs som hjälper dig att få en bra start med din Cricut!

kom igång med din cricut onlinekurs gratis

Tillbaka till blogg