Hur man gör en jultröja med textilvinyl

Lär dig hur du kan göra en egen jultröja med textilvinyl. Den här jultröjan med texten Snäll, Stygg, Jag försökte är ett roligt och enkelt julpyssel som du kan göra själv på under en timme.

Pyssla ihop en egen jultröja med textilvinyl (HTV) som passar perfekt till julbordet, julfesten eller för att mysa i hemma under hela december!

Att göra egna tryck på tröjor till min familj är helt klart ett av mina favoritpyssel så självklart har jag även gjort egna jultröjor till alla i familjen.

Oavsett om du planerar att göra en jultröja till någon i din familj eller till dig själv så är jag övertygad om att den kommer att bli ordentligt välanvänd i jul!

 

Du behöver:

Material

Verktyg

 

Titta på videoinstruktionerna

 

 

Hur man gör en egen jultröja

Jag rekommenderar att du använder en Cricut eller Silhouettemaskin till det här projektet.

 

1. Ladda ner den kostnadsfria mallen

Börja med att ladda ner mallen här. Om du använder en Cricutmaskin så måste du ladda upp SVG-filen till Design Space. Om du är osäker på hur man laddar upp en SVG-fil så hittar du instruktioner här.

Börja med att mäta ut hur stort motiv du vill ha.

Justera storleken på motivet, markera alla svarta lager och klicka på “Bifoga”. Välj om du vill använda bifogaverktyget på de röda och gröna lagren eller om du vill placera ut dem enskilt.

 

 

2. Skär ut delarna

Klicka på den gröna “Skapa det” knappen, bocka i “Spegla” och välj det material du ska använda. Jag valde Everyday Iron-On.

Lägg din textilvinyl med den glansiga sidan nedåt mot skärmattan. Mata in skärmattan i maskinen och tryck på de blinkade knapparna för att börja skära.

  

 

3. Rensa vinylen

När maskinen har skurit klart så matar du ut skärmattan och låter vinylen ligga kvar på den. Stick ner ditt weeding tool i ett av hörnen av vinylen och börja rensa bort den överflödiga vinylen. Rensa även bort vinylen från inuti bokstäverna och de gröna rutorna.

Vänd gärna på vinylen för att dubbelkolla att du fått bort all vinyl som inte tillhör designen.

 

 

4. Pressa textilvinyl

Värm upp din värmekälla. Använd gärna Cricuts Heat Guide för att ta reda på vilka inställningar du ska använda.

Jag värmer upp min EasyPress till 120 grader, placerar tröjan på pressmattan och förpressar tröjan i 5 sekunder. Genom att förpressa så får man bort eventuell fukt från materialet och slätar ut alla rynkor.

Placera sedan ut textilvinylen på tröjan och använd en t-shirtlinjal eller ett måttband för att mäta och se till att motivet är centrerat. Om motivet hamnar snett så är det bara att lyfta upp vinylen och flytta på det.

Pressa sedan enligt Cricuts Heat Guide och tryck lite lätt nedåt med EasyPressen. Dra försiktigt bort bäraren men lägg ner den igen om du märker att vinylen följer med uppåt. I så fall är det bara att pressa en stund till.

Klipp isär de röda och gröna delarna och placera ut dem. Du kan pressa flera delar samtidigt om du är noga med att all textilvinyl hamnar mot tröjan och inte mot någon bärare. Lägg ett bakplåtspapper över designen och var noga med att inte placera EasyPressen direkt ovanpå textilvinyl.

Vänd sedan på tröjan och pressa i 15 sekunder på baksidan. Dra försiktigt bort alla bärare.

Jultröjan är nu färdig och kan börja användas!

 

 

 

Mer julpyssel

Kan du inte få nog av att julpyssla med din Cricut? Kolla in de här inläggen: Hur man gör Honeycomb Julgranar och Personliga Bakredskap till Jul.

För ännu mer pysselidéer och inspiration, följ mig på Facebook eller Instagram. Och kolla in min YouTube-kanal för steg-för-steg instruktioner på roliga pyssel!

Överväldigad och skrämd av din nya Cricut?

Anmäl dig till Kom igång med din Cricut som är en gratis onlinekurs som hjälper dig att få en bra start med din Cricut!

kom igång med din cricut onlinekurs gratis

Tillbaka till blogg