Örhängen till jul av konstläder

Tycker du att det är roligt att använda örhängen som folk läger märke till? I så fall kommer du att älska att använda örhängen med pepparkaksgubbar, polkagrisar och tomteluvor och skägg i jul.

Gillar du att använda örhängen som drar till sig blickar? I så fall kommer du att älska att bära de här örhängena i jul!

De här örhängena är gjorda av konstläder och är väldigt enkla att göra. Speciellt om du använder en Cricut eller Silhouettemaskin men de går självklart att göra med hjälp av en sax eller hobbyniv också.

De egengjorda örhängena med polkagrisar, pepparkaksgubbar eller jultomtar kommer passa perfekt att använda på julfesten, julafton eller varför inte en helt vanlig dag på jobbet.

 

Du behöver:

Material

Verktyg

 

Titta på videoinstruktionerna

 

 

Hur man gör julörhängen av konstläder

Använd en sax eller en Cricut eller Silhouettemaskin för att klippa ut alla delar.

 

1. Ladda ner den kostnadsfria mallen

Börja med att ladda ner mallen här. Om du använder en Cricutmaskin så måste du ladda upp SVG-filen till Design Space. Om du är osäker på hur man laddar upp en SVG-fil så hittar du instruktioner här.

Projektet är redo att skäras ut direkt. Kontrollera storleken på örhängena så att de blir så stora som du vill ha dem.

Tips: Om du vill slippa ladda in skärmattan i Cricutmaskinen så många gånger så kan du byta färg på alla delar som ska skäras ut i konstläder till samma färg och byta färg på alla delar som ska skäras ut i textilvinyl till samma färg. Då hamnar allt konstläder på en skärmatta och all textilvinyl på en skärmatta och du får själv hålla reda på vilka delar som ska skäras ut i vilken färg.

Tips: Gör det enklare att placera ut textilvinylen genom att använda “bifoga” på ögonen och munnen, de fyra kristyrdelarna och knapparna och rosetten.

 

 

2. Klipp ut delarna

Klicka på den gröna ”Skapa det” knappen och välj det material du ska använda. Jag valde Faux Leather. Både konstläder och textilvinyl ska speglas men eftersom det inte är någon text i projektet så har det ingen betydelse om du bockar i “spegla” eller inte.

Lägg sedan konstlädret med den fina sidan nedåt på din lila StrongGrip skärmatta och börja skära.

För att vara säker på att konstlädret hålls på plats under hela snittet så kan du använda maskeringstejp. Det gör inget om Cricutmaskinen råkar skära i maskeringstejpen men var noga med att ingen tejp hamnar utanför kanten på skärmattan. Det är inte säkert att du måste använda maskeringstejp för att skära i konstläder, men det är en bra lösning om konstlädret rör på sig under snittet.

Ladda in skärmattan och börja skära.

Innan du laddar ut skärmattan så kan du lyfta lite på konstlädret och kontrollera att maskinen har skurit hela vägen igenom materialet. Om maskinen inte har skurit hela vägen igenom så kan du trycka på C-knappen och skära samma snitt igen. Det här fungerar bara om du inte har matat ut skärmattan.

Plocka sedan bort delarna från skärmattan och använd ett weeding tool för att peta ut hålen där örhängena ska sitta.

Placera textilvinylen med den fina, glansiga sidan nedåt mot din gröna StandardGrip skärmattan och börja skära.

 

 

3. Rensa textilvinylen

När maskinen har skurit klart så matar du ut skärmattan och låter vinylen ligga kvar på den. Stick ner ditt weeding tool i ett av hörnen av vinylen och börja rensa bort den överflödiga vinylen. Var väldigt försiktig när du rensar ögonen och knapparna så att du inte råkar rensa bort dem.

Vänd gärna på vinylen för att dubbelkolla att du fått bort all vinyl som inte tillhör designen.

 

4. Pressa textilvinylen

Värm upp din värmekälla. Använd gärna Cricuts Heat Guide för att ta reda på vilka inställningar du ska använda.

Jag värmer upp min EasyPress mini till låg värme, placerar konstlädret på pressmattan, lägger bakplåtspapper över och förpressar i 5 sekunder. Genom att förpressa så får man bort eventuell fukt från materialet och slätar ut alla rynkor.

Placera sedan ut textilvinylen på örhängena och lägg bakplåtspapper över och pressa sedan enligt Cricuts Heat Guide och tryck lite lätt nedåt med EasyPressen.

När textilvinylen har svalnat så kan du försiktigt dra bort bäraren men lägg ner den igen om du märker att vinylen följer med uppåt. I så fall är det bara att pressa en stund till.

Baksidan av konstläder är inte särskilt fint, så om man vill så kan man skära ut en spegelvänd version av örhänget antingen av konstläder eller textilvinyl och antingen limma fast eller pressa på baksidan av örhänget.

 

5. Montera örhängena

Öppna upp örhängena med hjälp av en smyckestång och sätt fast dem i hålen högst upp på dina örhängen. Stäng sedan igen örhänget.

För örhänget med tomten så används O-ringar i hålen längst ner på tomteluvan och de hålen som är på skägget.

Örhängena är färdiga! Visst blev de väl fina?

Se till att du inte missar något pyssel i min virtuella julkalender genom att fylla i formuläret på den här sidan så får du en påminnelse varje dag!

 

Mer julpyssel

Kan du inte få nog av att julpyssla med din Cricut? Kolla in de här inläggen: Julkort med Cricuts Card Mat och Julblomma av papper.

För ännu mer pysselidéer och inspiration, följ mig på Facebook eller Instagram. Och kolla in min YouTube-kanal för steg-för-steg instruktioner på roliga pyssel!

 

Överväldigad och skrämd av din nya Cricut?

Anmäl dig till Kom igång med din Cricut som är en gratis onlinekurs som hjälper dig att få en bra start med din Cricut!

kom igång med din cricut onlinekurs gratis

Tillbaka till blogg