Gör ett eget Tre i Rad spel till resan

Letar du efter ett roligt klassiskt spel som barnen kan spela på stranden eller på resan? Gör ett eget tre i rad spel av chipboard som är enkelt att förvara och ta med.

Gör ett eget Tre i Rad spel till resan

Ska ni ut och resa i sommar? Eller planerar ni att spendera långa dagar i solen på stranden? Oavsett vad ni har för planer i sommar så är det alltid roligt att ta med några klassiska spel som ni kan spela tillsammans.

Gör ett eget Tre i Rad resespel som är enkelt att ta med på bilresan, på flyget eller när ni bara åker iväg för att spendera dagen på stranden.

Du behöver:

Material

Verktyg

 

Material 3 i rad resespel

 

Titta på videoinstruktionerna 

 

Hur man gör ett Tre i Rad resespel

Jag rekommenderar att du använder en Cricut Maker för att skära i Chipboard men du kan även skära för hand med en precisionskniv.

 

1. Ladda ner den kostnadsfria mallen

Börja med att ladda ner mallen här. Om du använder en Cricutmaskin så måste du ladda upp SVG-filen till Design Space. Om du är osäker på hur man laddar upp en SVG-fil så hittar du instruktioner här.

Använd ett måttband eller en linjal och mät tygpåsen för att bestämma hur stort motiv du vill ha och justera sedan storleken på motivet i Design Space. Klicka sedan på den gröna “Skapa det” knappen.

 

2. Skär chipboard

Dubbelkolla att skärmattan med spelmarkörerna är markerad. Det ser du genom att bakgrunden är vit istället för grå. Välj sedan “Heavy Chipboard 2.0 mm” som material.

3 i rad resespel cricut design space

 

Stoppa i ditt Knife Blade i klämma B.

cricut maker knife blade

 

Placera din chipboard på en StrongGrip skärmatta. Använd en brayer för att få ditt material att fästa ordentligt på skärmattan och tejpa fast alla kanter med maskeringstejp.

Cricut maker chipboard stronggrip skärmatta

 

Flytta stjärnhjulen hela vägen åt höger. Mata in skärmattan i maskinen och tryck på de blinkande knapparna för att börja skära.

Cricut maker stjärnhjul

 

Din Cricut kommer att göra flera snitt. Efter att det första snittet är klart, så borde du få en bättre uppfattning i Design Space om hur lång tid det kommer att ta för din Cricut att skära projektet.

Cricut design space skära chipboard

 

Om du upptäcker att det blir mycket träskräp runt din maskin så kan du pausa skärningen och rensa bort skräpet med händerna.

Innan du matar ut skärmattan så behöver du dubbelkolla att maskinen har skurit igenom materialet ordentligt. Om den inte har gjort det så kan du skära en gång till genom att trycka på playknappen. Om den har skurit ordentligt så kan du mata ut skärmattan.

Ta försiktigt bort tejpen runt ditt material, vänd på skärmattan och böj den bort från ditt trä. Du kan använda en spatel till hjälp för att lyfta bort delarna om det är svårt att få bort dem.

Skära chipboard cricut

 

Ta bort all tejp från delarna.

Tre i rad spel chipboard cricut maker

3. Skär ut textilvinyl

Klicka på den gröna “Skapa det” knappen, bocka i “Spegla” för spelplanen som ska skäras ut ur textilvinyl. Klicka på fortsätt och välj den typ av vinyl du ska använda.

Dubbelkolla att skärmattan med spelplanen är markerad. Det ser du genom att bakgrunden är vit istället för grå.

Välj den typ av textilvinyl som du ska använda och stoppa i ditt Fine Point Blade i klämma B igen.

Cricut-maker-fine-point-blade

 

Flytta tillbaka de vita stjärnhjulen till sin ursprungliga plats.

Placera textilvinylen så att bäraren (plasten) hamnar nedåt mot skärmattan eller bordet. Om du är osäker på vilken sida som är bärare och vilken sida som är textilvinyl så kan du sticka ner ditt weeding tool i ett hörn och pilla upp en bit för att se vilken sida som är vinyl och vilken sida som är plast.

Cricut-maker textilvinyl

Mata in skärmattan eller den smarta vinylen i maskinen och tryck på de blinkade knapparna för att börja skära.

 

4. Rensa vinylen

När maskinen har skurit klart så matar du ut vinylen genom att trycka på den blinkande knappen. Vänd sen på skärmattan och böj skärmattan från vinylen för att ta bort vinylarket.

Använd en sax för att klippa ut motivet från vinylarket och var försiktig så att du inte klipper sönder designen.

Stick ner ditt weeding tool i ett av hörnen av vinylen och börja rensa bort den överflödiga vinylen.

Rensa-textilvinyl

 

5. Pressa textilvinyl

Värm upp din värmekälla. Använd gärna Cricuts Heat Guide för att ta reda på vilka inställningar du ska använda.

Jag använder Cricut Heat Appen och där väljer jag helt enkelt att jag använder Smart Iron-On och att jag ska pressa det på bomull. Sedan skickas inställningarna direkt till min EasyPress med hjälp av Bluetooth.

Placera tygpåsen på pressmattan och förpressa tyget i 5 sekunder. Genom att förpressa så får man bort eventuell fukt från materialet och slätar ut alla rynkor.

Placera sedan ut textilvinylen på tygpåsen och använd ett måttband för att mäta så att spelplanen hamnar rakt. Om motivet hamnar snett så är det bara att lyfta upp vinylen och flytta på det.

Tygkasse-tre-i-rad-spel-textilvinyl

 

Pressa sedan enligt Cricuts Heat Guide och tryck lite lätt nedåt med EasyPressen.

Pressa-textilvinyl-tygkasse

 

Om du använder textilvinyl som är “cold peel” så behöver du vänta några minuter innan du drar bort bäraren. Dra försiktigt bort bäraren men lägg ner den igen om du märker att vinylen följer med uppåt. I så fall är det bara att pressa en stund till.

Dra-bort-barare-textilvinyl

Tre-i-rad-resespel

Diy-tre-i-rad-spel

Lägg spelpjäserna i tygpåsen för att kunna ta med spelet på resan och spela när ni vill och vart ni vill!

 

Utforska mer

Kan du inte få nog av Cricut? Kolla in hur man tar bort textilvinyl från tyg och hur man gör en mugg med konfetti av vinylrester.

För ännu mer pysselidéer och inspiration, följ mig på Facebook eller Instagram. Och kolla in min YouTube-kanal för steg-för-steg instruktioner på roliga pyssel!

 

Överväldigad och skrämd av din nya Cricut?

Anmäl dig till Kom igång med din Cricut som är en gratis onlinekurs som hjälper dig att få en bra start med din Cricut!

kom igång med din cricut onlinekurs gratis

Tillbaka till blogg