Mugg med färgskiftande vinyl som byter färg vid värme

Färgskiftande vinyl ger en cool effekt till dina Cricutprojekt. Men hur använder man det och hur fungerar det? Här får du lära dig allt du behöver veta om Cricuts färgskiftande vinyl som byter färg vid värme och varför du ska använda det till ditt nästa projekt!

Cricut-fargskiftande-vinyl-varm

 

Vad är färgskiftande vinyl?

Cricuts färgskiftande vinyl är en självhäftande skyltvinyl som kan skäras till vilken design som helst och appliceras på de flesta släta ytor - precis som vanlig skyltvinyl.

Men till skillnad från vanlig skyltvinyl så ändras färgen på vinylen när vinylen kommer i kontakt med temperaturer över 31ºc. Väldigt häftigt! När värmen försvinner så återgår vinylen till sin ursprungliga färg.

Det finns tre olika färger att välja mellan: mörkrosa som blir ljusrosa vid värme, lila som blir turkos och mörkblå som blir ljusblå.

 

Vinyl som byter färg vid värme

När den färgskiftande vinylen appliceras på en yta med "normal" temperatur så ser de ut som på bilden nedanför:

Fargskiftande-vinyl-varm-före

När de värms upp till minst 31ºc så byter de färg:

Fargskiftande-vinyl-varm-efter

Vinylen kommer bara att förändras där vinylen är tillräckligt varm. Om man bara häller upp kaffe i halva muggen så kommer vinylen på den nedre halvan av muggen att byta färg medan vinylen högst upp förblir oförändrad. När vinylen återgår till normaltemperatur så kommer vinylen att återgå till sin ursprungliga färg!

 

Du behöver:

Material

Verktyg

Farskiftande-vinyl-mugg-material

 

Titta på videoinstruktionerna 

 

Hur man gör muggar med färgskiftande vinyl

Använd en Cricut eller Silhouettemaskin för att klippa ut alla delar.

1. Ladda ner den kostnadsfria mallen

Börja med att ladda ner mallen här. Om du använder en Cricutmaskin så måste du ladda upp SVG-filen till Design Space. Om du är osäker på hur man laddar upp en SVG-fil så hittar du instruktioner här.

 

2. Förbered filen

Förstora eller förminska designen så att den passar till storleken på din mugg.

Markera hela bilden och klicka på “Bifoga”.

Shhh-nu-far-du-prata-mugg-cricut-design-space

 

 

3. Skär ut vinylen

Klicka på den gröna ”Skapa det” knappen och välj om du ska använda en skärmatta eller om du ska använda smart material utan skärmatta.

Klicka på fortsätt och anslut din maskin.

Klicka på “Bläddra bland alla material” och sök efter “Hot” och välj sedan “Heat/Cold Activated Color Changing Vinyl”. Ändra sedan trycket till “mer” för att göra vinylen enklare att rensa.

Hot-activated-vinyl-cricut-design-space

Placera vinylen med den rutiga sidan nedåt mot skärmattan. Se till att vinylen fäster ordentligt på skärmattan och använd gärna en Brayer till hjälp för att få vinylen att fästa ordentligt.

Mata in skärmattan i maskinen och tryck på de blinkade knapparna för att börja skära.

 Hot-activated-vinyl-cricut-design-space

  

 

4. Rensa vinylen

När maskinen har skurit klart så matar du ut vinylen genom att trycka på den blinkande knappen. Vänd sen på skärmattan och böj skärmattan från vinylen för att ta bort vinylarket.

Använd en sax för att klippa ut motivet från vinylarket och var försiktig så att du inte klipper sönder designen.

Stick ner ditt weeding tool i ett av hörnen av vinylen och börja rensa bort den överflödiga vinylen. Rensa även bort vinylen från inuti bokstäverna men var försiktig så du inte rensar bort några smådelar eller punkter som hör till designen.

 Rensa-fargskiftande-vinyl

Redan nu ser man hur vinylen byter färg på grund av värmen från mina fingrar, ganska häftigt!

fargskiftande-vinyl-rensa

Innan du går vidare till nästa steg så är det bra att dubbelkolla så att du fått bort all vinyl som inte tillhör designen.

fargskiftande-vinyl-varmeaktiverad

 

5. Applicera vinylen

När du har rensat bort all överflödig vinyl så är det dags att applicera vinylen på muggen. Klipp ut en bit Transfer Tape som är lite större än din vinylbit.

Dra bort baksidan från Transfer Tejpen och placera Transfer Tejpen på vinylen. Använd en skrapa för att polera fast tejpen på vinylen.

 Skrapa-vinyl-transfer-tape

Dra sedan bort Transfer Tejpen parallellt med underlaget. Om vinylen inte har fastnat på Transfer Tejpen så lägger du ner tejpen, skrapar lite till och försöker igen.

Dra-bort-transfer-tape-fran-vinyl

Häll lite Isopropanol på hushållspapper och rengör ytan på muggen där vinylen ska sitta.

 Placera-vinyl-pa-mugg

Böj transfer tejpen försiktigt på mitten och placera ut mitten av vinylen på muggen först och lägg sedan ner sidorna. Använd en skrapa eller dina fingrar för att polera fast vinylen på muggen.

Dra sedan långsamt bort transfer tejpen parallellt med muggen. Om vinylen följer med uppåt så lägger du ner transfer tejpen och polerar lite till.

Dra-bort-transfer-tape vinyl mugg

Nu är muggen klar! Låt vinylen härda i minst 24 timmar innan första användningen och handdiska muggen för att undvika att vinylen lossnar.

Nu är det bara att hälla någon varm dryck i muggen för att se hur vinylen helt otroligt byter färg!

 Placera-vinyl-pa-mugg

Utforska mer

Kan du inte få nog av att pyssla med din Cricut? Kolla in de här inläggen: Glas med färgskiftande vinyl som byter färg vid kyla och Allt du behöver veta om Vinyl.

För ännu mer pysselidéer och inspiration, följ mig på Facebook eller Instagram. Och kolla in min YouTube-kanal för steg-för-steg instruktioner på roliga pyssel!

 

Överväldigad och skrämd av din nya Cricut?

Anmäl dig till Kom igång med din Cricut som är en gratis onlinekurs som hjälper dig att få en bra start med din Cricut!

kom igång med din cricut onlinekurs gratis

Tillbaka till blogg