Glas med färgskiftande vinyl som byter färg vid kyla

Färgskiftande vinyl ger en häftig effekt till dina Cricutprojekt. Men hur använder man det och hur fungerar det? Här får du lära dig allt du behöver veta om Cricuts färgskiftande vinyl som byter färg vid kyla och varför du ska använda det till ditt nästa projekt!

Vad är färgskiftande vinyl?

Cricuts färgskiftande vinyl är en självhäftande skyltvinyl som kan skäras till vilken design som helst och appliceras på de flesta släta ytor – precis som vanlig skyltvinyl.

Men till skillnad från vanlig skyltvinyl så ändras färgen på vinylen när vinylen kommer i kontakt med temperaturer under 10ºc. Väldigt häftigt! När kylan försvinner så återgår vinylen till sin ursprungliga färg.

Det finns tre olika färger att välja mellan: ljusrosa som blir mörkrosa vid kyla, turkos som blir lila och ljusblå som blir mörkblå.

 

Vinyl som byter färg vid kyla

När de färgskiftande vinylerna appliceras på en yta med “normal” temperatur så ser de ut som på bilden nedanför:

När de kyls ner till under 10ºc så byter de färg:

Vinylen kommer bara att förändras där vinylen är tillräckligt kyld. Om man bara häller upp vatten i halva glaset så kommer vinylen på den nedre halvan av glaset att byta färg medan vinylen högst upp förblir oförändrad. När vinylen återgår till normaltemperatur så kommer vinylen att återgå till sin ursprungliga färg!

 

Du behöver:

Material

Verktyg

 

Titta på videoinstruktionerna

 

 

Hur man gör glas med färgskiftande vinyl

 

Använd en Cricut eller Silhouettemaskin för att klippa ut alla delar.

1. Ladda ner den kostnadsfria mallen

Börja med att ladda ner mallen här. Om du använder en Cricutmaskin så måste du ladda upp SVG-filen till Design Space. Om du är osäker på hur man laddar upp en SVG-fil så hittar du instruktioner här.

 

2. Förbered filen

Börja med att klicka på “Ta bort gruppering” för att kunna göra ändringar.

De tre rektanglarna med bilder ska lindas runt var sin glasflaska. Använd ett måttband och mät runt din glasflaska och justera storleken på rektanglarna så att de blir tillräckligt breda för att räcka runt dina glasflaskor.

Markera en rektangel i taget och klicka på “Bifoga”. När du klickar på bifoga så ändras färgen på bilderna till vit. Om du vill hålla reda på vilken färg på vinyl som du ska placera på skärmattan så kan du byta färg på bilderna igen.

 

3. Skär ut vinylen

Klicka på den gröna ”Skapa det” knappen och klicka sedan på “Fortsätt” för att ansluta din maskin.

Klicka sedan på “Bläddra bland alla material” och välj Heat/Cold Activated Color Changing Vinyl som material. Ändra sedan trycket till “mer” för att göra vinylen enklare att rensa.

Placera vinylen med den rutiga sidan nedåt mot skärmattan. Se till att vinylen fäster ordentligt på skärmattan och använd gärna en brayer till hjälp för att få vinylen att fästa ordentligt.

Mata in skärmattan i maskinen och tryck på de blinkade knapparna för att börja skära.

 

4. Rensa vinylen

När maskinen har skurit klart så matar du ut vinylen genom att trycka på den blinkande knappen. Vänd sen på skärmattan och böj skärmattan från vinylen för att ta bort vinylarket.

Använd en sax för att klippa ut motivet från vinylarket och var försiktig så att du inte klipper sönder designen.

Fortsätt sedan att skära ut resten av färgerna på vinyl.

Stick ner ditt weeding tool i ett av hörnen av vinylen och börja rensa bort den överflödiga vinylen.

Rensa även bort vinylen som är inuti smilisarna och hjärtana.

 

5. Applicera vinylen

När du har rensat bort all överflödig vinyl så är det dags att applicera vinylen. Klipp ut en bit Transfer Tape som täcker hela designen.

Dra bort baksidan från Transfer Tejpen och placera Transfer Tejpen på vinylen. Använd en skrapa för att polera fast tejpen på vinylen.

Dra sedan bort Transfer Tejpen parallellt med underlaget. Om vinylen inte har fastnat på Transfer Tejpen så lägger du ner tejpen, skrapar lite till och försöker igen.

Häll lite Isopropanol på hushållspapper och rengör ytan på muggen där vinylen ska sitta.

Placera ut mitten av vinylen på glasflaskan först och lägg sedan ner sidorna.

Använd en skrapa eller dina fingrar för att polera fast vinylen på flaskan.

Dra sedan långsamt bort transfer tejpen parallellt med muggen. Om vinylen följer med uppåt så lägger du ner transfer tejpen och polerar lite till.

Använd sedan samma transfer tape för att lyfta upp de andra vinyldesignerna och överför dem till glasflaskorna.

Nu är flaskorna klara! Låt vinylen härda i minst 24 timmar innan första användningen och handdiska flaskorna för att undvika att vinylen lossnar.

Nu är det bara att hälla någon kall dryck i flaskorna för att se hur vinylen helt otroligt byter färg!

 

Utforska mer

Kan du inte få nog av att pyssla med din Cricut? Kolla in de här inläggen: Mugg med färgskiftande vinyl som byter färg vid värme och Personliga nyckelringar med penseldrag av vinyl.

För ännu mer pysselidéer och inspiration, följ mig på Facebook eller Instagram. Och kolla in min YouTube-kanal för steg-för-steg instruktioner på roliga pyssel!

 

Överväldigad och skrämd av din nya Cricut?

Anmäl dig till Kom igång med din Cricut som är en gratis onlinekurs som hjälper dig att få en bra start med din Cricut!

kom igång med din cricut onlinekurs gratis

Tillbaka till blogg