Cricut skärmattor – Vilken används till vad och hur rengör man dem?

Är du osäker på vilken Cricut skärmatta du ska använda för dina olika projekt? I den här guiden får du lära dig vilken Cricut skärmatta som har rätt sorts klibbig för just ditt projekt och hur man behåller eller får tillbaka klibbigheten.

Är du osäker på vilken Cricut skärmatta du ska använda för dina olika projekt?

Det finns fyra olika skärmattor – den blå LightGrip-mattan, den gröna StandardGrip-mattan, den lila StrongGrip-mattan och den rosa FabricGrip-mattan. Men att veta vilken skärmatta som bör användas till vilket projekt är inte så lätt.

Att ha en skärmatta med precis rätt klibbighet är SÅ viktigt för ditt Cricut-projekts framgång. En skärmatta som inte är klibbig kommer att få ditt material att glida runt och orsaka problem. Dessutom kommer en skärmatta som är tillräckligt klibbig att göra så borttagningen av pappersbaserade material går mycket lättare eftersom alla små bitar sitter kvar på mattan.

Om ditt projekt inte skärs ut korrekt så är den första frågan du bör ställa: “Är min matta klibbig nog?”

I den här guiden får du lära dig vilken Cricut skärmatta som har rätt sorts klibbig för just ditt projekt och hur man behåller eller får tillbaka klibbigheten.

 

Cricut Blå LightGrip Skärmatta

Cricut LightGrip mattan är nog den skärmattan som oftast används av de flesta. Cricut rekommenderar att du skär de lättaste materialen på den, till exempel kopieringspapper, tunn kartong, veläng, cardstock och vinyl.

cricut lightgrip skärmatta

Cricut Grön StandardGrip Skärmatta

Cricut StandardGrip mattan är den skärmatta som förblir den klibbigaste (utan att vara för klibbig) under längst tid. Cricut rekommenderar att du skär medeltunga material på den, till exempel kartong och vinyl (självhäftande, iron-on/HTV).

cricut standardgrip skärmatta

Cricut Lila StrongGrip Skärmatta

Jag tror att Cricut StrongGrip mattan är den som de flesta använder mest sällan av de fyra skärmattorna. Limmets grepp är galet starkt och om du använder den för material som inte är lika starkt kommer det att rivas sönder eller på något annat sätt förstöras.

Cricut rekommenderar att du använder StrongGrip mattan för tunga material som tjockt kartong, glitterkartong, magnetark, spånskiva, aluminiumfolie, läder, balsaträ och tyg med förstyvning.

cricut stronggrip skärmatta

Cricut Rosa FabricGrip Skärmatta

Den rosa Cricut FabricGrip mattan används för tyg och kräppapper. FabricGrip mattan är lite tjockare och starkare än de andra mattorna men är inte lika kladdig. Den är avsedd att bara hålla tyget på plats när det roterande bladet rör sig över det.

cricut fabricgrip skärmatta

När ska jag rengöra min skärmatta?

Att rengöra skärmattan regelbundet hjälper till att förlänga mattans livslängd. När du märker att ditt skärmaterial inte fäster ordentligt vid mattan, vippar upp runt kanterna eller rör sig under skärprocessen så är det dags att rengöra!

 

Hur förlänger jag livslängden på min skärmatta?

Här är några grundläggande tumregler för underhåll av Cricuts skärmattor:

 • Efter varje användning, ta bort materialet från din skärmatta omedelbart. Ju längre ett material sitter på din skärmatta, desto starkare blir förseglingen och desto svårare blir det att ta bort.
 • Använd en roller, skrapa eller pincett för att ta bort de kvarvarande små bitarna och rester.
 • Använd rätt material på rätt mattor. Om du använder ett mycket ömtåligt material på en Strong Grip-matta är risken stor att du kommer att få mycket svårt att ta bort allt material.
 • Undvik att röra vid limmet med fingrarna eftersom oljorna från dina händer kan minska klibbigheten med tiden.

 

Hur man håller Cricut skärmattorna rena

Håll dina mattor så rena du kan genom att alltid sätta tillbaka det genomskinliga skyddsarket över dem när de inte används.

Dina mattor kommer fortfarande bli smutsiga av bitar från överblivet material. Då kan du göra så här:

 

Rengöring av blå, grön och lila skärmattor

 • Använd en skrapa för att ta bort allt kvarvarande material efter att du har skurit klart.
 • Dra en klibbig klädvårdsrulle över mattan för att få bort de mindre bitarna som är svåra att skrapa bort.
 • Torka av dina mattor med en alkoholfri rengöringsduk, till exempel Purell-våtservetter eller våtservetter.
 • Tvätta mattan med vatten och skonsamt diskmedel, låt sedan torka.

 

Rengöring av rosa skärmatta

 • Undvik att röra den självhäftande ytan eftersom oljorna från dina fingrar kan skada limmet.
 • Använd inte en skrapa för att få bort tygbitar från den rosa mattan eftersom du då av misstag kan ta bort limmet.
 • Använd pincett, Cricut-spateln eller Cricuts StrongGrip-överföringstejp för att rengöra den rosa mattan.
 • Använd inte tvål och vatten eller något annat rengöringsmedel på en FabricGrip matta.
 • För extra luddiga material som filt och fleece, överväg att lägga överföringstejp bakom tyget innan du klistrar fast det på mattan – det håller din matta fri från ludd.

Obs: Rosa FabricGrip mattor fortsätter att fungera även med rester av tyg och fiber på mattan – det roterande bladet skär igenom dem.

 

När och hur ofta ska jag rengöra min skärmatta?

Hur ofta du rengör din skärmatta beror på hur ofta du använder den och vilka material du använder. Om du huvudsakligen håller dig till vinyl och Iron-on och är noga med att ta bort alla rester efter varje projekt så kan du förmodligen komma undan med att rengöra din matta vart 40-50:e snitt.

Å andra sidan, om du använder din maskin dagligen och ofta skär en mängd olika material, inklusive tyg, filt, trä och glitterkartong så behöver du rengöra din matta mycket oftare. Kanske så ofta som efter 2-4 snitt eftersom dessa material kan lämna mycket skräp efter sig.

 

Utforska mer

Kan du inte få nog av Cricut? Kolla in de här inläggen om Vilka Cricut verktyg och material behöver man och Den ultimata guiden till Cricuts skärblad.

För ännu mer pysselidéer och inspiration, följ mig på Facebook eller Instagram. Och kolla in min YouTube-kanal för steg-för-steg instruktioner på roliga pyssel!

 

Överväldigad och skrämd av din nya Cricut?

Anmäl dig till Kom igång med din Cricut som är en gratis onlinekurs som hjälper dig att få en bra start med din Cricut!

kom igång med din cricut onlinekurs gratis

Tillbaka till blogg