Skillnaden mellan Cricut Maker 3 och Cricut Explore 3

Letar du efter den bästa skärmaskinen till ditt pysselrum? Det här inlägget förklarar skillnaden mellan Cricut Maker 3 och Cricut Explore 3 så du kan bestämma vilken maskin som är bäst för dig.

Är du sugen på att skaffa en Cricut maskin men osäker på vilken du ska välja? I det här inlägget jämför jag Cricut Maker 3 och Explore 3 så att du enklare kan bestämma vilken skärmaskin som passar dig bäst.

Att ge sig in i Cricut-världen är väldigt spännande men det är viktigt att läsa på om de olika maskinerna så att du inte köper fel maskin eller verktyg.

Om du redan har en Cricut-maskin så kanske du undrar om du behöver uppgradera eller inte, eller om de verktyg du redan har kommer att fungera med dessa nya maskiner.

Oavsett vilken del av resan du är på så kommer det här inlägget ge dig all information du behöver för att bestämma vad som är bäst för dig och din plånbok.

 

Jämförelse av Cricut Maker 3 och Cricut Explore 3

Maker 3

Proffsvalet

Cricut Maker 3 är den ultimata skärmaskinen! Det är den mest mångsidiga av Cricuts skärmaskiner och den passar seriösa pysslare och de som vill sälja sina skapelser.


Fördelar
 • Använd för en mängd olika kreativa projekt
 • Skär, skriver, ritar, präglar, graverar och mer med över ett dussin verktyg
 • Lätt att använda
 • Fungerar med över 300 olika material
 • Använder smarta material för projekt upp till 3,6 m långa
Nackdelar
 • Dyr


Explore 3

En pysslares dröm

Cricut Explore 3 är en fantastisk DIY-maskin. Den gör nästan lika mycket som Cricut Maker 3 men kostar lite mindre och passar den som pysslar för personligt bruk.

Fördelar
 • Gör nästan lika mycket som Maker men kostar mindre
 • Skär, skriver och skårar med sex olika verktyg
 • Skär i över 100 olika material
 • Lätt att använda
 • Använder smarta material för stora projekt upp till 3,6 m långa
Nackdelar
 • Inte lika mångsidig som Maker


Skillnader mellan Cricut Maker 3 och Cricut Explore 3

Med en Cricut Maker 3 kan du göra nästan alla typer av projekt som du kan drömma om. Cricut Explore 3 gör nästan lika mycket som Maker 3 för lite mindre pengar. Så vilken passar bäst för dig? Låt oss börja med att titta på vad båda modellerna har att erbjuda.

Cricut Maker 3 Cricut Explore 3
Materialkompatibilitet 300+ 100+
Verktyg 13 6
Skär Ja Ja
Skriver Ja Ja
Skårar Ja Ja
Präglar Ja Nej
Graverar Ja Nej
Print-then-Cut Ja Ja
Fungerar med Design Space appen Ja Ja
Bluetooth-anslutning Ja Ja
USB-anslutning Ja Ja
Fungerar med Smart Materials Ja Ja
Max materialbredd 33 cm 33 cm
Max materiallängd 3,6 m 3,6 m
Färg Pastelblå Mintgrön

Cricut Maker 3 har två klämmor inuti maskinen som kan användas med 13 utbytbara verktyg så att du kan skära, skriva, rita, prägla och gravera över 300 olika material, inklusive läder och till och med basswood (amerikanskt träslag).

 

 

Du kan använda material i samma storlek i Explore 3 som du gör i Maker 3, upp till 33 cm x 3,6 m med smarta material eller 30 x 60 cm på en skärmatta.

Men till skillnad från de 13 verktyg du kan använda med Maker 3 så kan du bara använda 6 i Explore 3. Du kan skära, skriva och rita men inte prägla eller gravera. Du kan använda över 100 olika material med Explore 3 men du kan inte skära i tjocka material som läder och basswood.

 


Cricuts olika skärmaskiner

Det finns tre Cricut familjer: Maker, Explore och Joy.

Cricut Joy är en “sidekick” eller nybörjarmaskin med en egen kollektion av tillbehör, verktyg och material. Den passar bra för resor, barn, nybörjare, den som har ont om plats eller som inte spenderar jätte mycket tid åt att pyssla. Den är också billigast av alla Cricuts maskiner.

Cricut Maker 3 är uppföljaren till Cricut Maker och Cricut Explore 3 är nästa generation efter Cricut Explore Air 2.

"Seriösa pysslare kommer att titta på Cricut Maker 3 och Explore 3 som är de nyaste och bästa skärmaskinerna."

Seriösa pysslare kommer att titta på Cricut Maker 3 och Explore 3 som är de nyaste skärmaskinerna. Båda maskinerna passar för nybörjare som vill utöka sina hantverksförmågor. De är både lätta att använda och erbjuder gott om plats att växa.

Så, vad kan du göra med en Cricut-maskin? Du kan göra dekaler, gratulationskort, bröllopsinbjudan, tryck till kläder, pappersblommor, bröllopsskyltar, Infusible Ink (sublimering) projekt, heminredning, banderoller, klistermärken, smycken och även egna designer till muggar med Cricut Mug Press.

Alla tre maskiner ansluter till din dator, iPad, iPhone och Android och kräver användning av Cricuts kostnadsfria programvara Design Space. Du kan göra massor av projekt gratis och du kan till och med ladda upp dina egna bilder och typsnitt till Design Space. Om du vill få tillgång till ännu fler projekt, bilder och typsnitt så kan du prenumerera på Cricut Access.

Både Cricut Maker 3 och Cricut Explore 3 är kompatibla med Smart Materials. Smart Materials har en styvare baksida än vanliga material så de kan matas in direkt i maskinen utan en skärmatta. Med smart materials så kan du utföra skärningar med en längd på upp till 3,6 m under en omgång.


Verktyg och Tillbehör till Maker 3 och Explore 3

Cricut är välkända för det stora utbudet av tillbehör och verktyg som finns tillgängliga för deras maskiner.

Det finns färdiga paket med tillbehör, verktyg och material att köpa tillsammans med Cricuts maskiner. De färdiga paketen är bra eftersom du sparar pengar genom att köpa allt på en gång jämfört med om du skulle köpa allt separat. Kolla in alla paket här.

Alla tillbehör som passar Maker fungerar med Maker 3 och alla tillbehör som passar Explore Air 2 fungerar med Explore 3.

Cricut har lanserat en rullhållare som fungerar med båda maskinerna och som behövs när man jobbar med stora projekt. Den rymmer rullar med material från 3 till 22,8 meter vilket gör att du kan utnyttja kraften i båda maskinerna fullt ut.

Den största skillnaden i tillbehör för Cricut Maker 3 och Cricut Explore 3 är det stora utbudet av verktyg som bara passar Makermaskinerna. Med hjälp av de här verktygen kan Maker 3 skära i över 300 olika material medan Explore 3 kan skära i ungefär 100 olika material.

Du kan hitta en fullständig lista över alla olika material som varje maskin kan skära i här.


Material som kan skäras av Maker 3 och Explore 3

Den största skillnaden mellan Maker och Exploremaskinerna är mängden material de kan skära. Så innan du köper en skärmaskin så är det bra att fundera på vilka material du planerar att skära.

Om ditt svar är papper och vinyl så rekommenderar jag en Explore 3. Den kommer kunna göra allt du behöver och mycket mer.

Om ditt svar däremot inkluderar trä, tyg eller att du vill hålla alla alternativ öppna så är en Maker 3 den bästa rekommendationen för dig.

Cricut Maker 3 har tio gånger så mycket skärkraft som Exploremaskinera och är en dröm som går i uppfyllelse för hantverkare som älskar att prova nya material! Den funktion gör det möjligt för Maker 3 att skära ett stort antal material. Från supertunn chiffong till tjock spånskiva.

 

Här är de tillgängliga verktygen för Explore 3:

 

Jämför dessa med verktygen som är tillgängliga för Maker 3:

 

 

Maker 3 är definitivt det rätta valet om du är lite mer äventyrlig med dina materialval. Om du är osäker på vilka alternativ du kan behöva i framtiden så rekommenderar jag starkt att du köper Maker 3 för att inte begränsa dig i ditt skapande.


Vad kostar Maker 3 och Explore 3?

Naturligtvis är material och tillbehör inte de enda faktorerna du bör tänka på när du bestämmer dig för vilken Cricut-maskin du ska köpa. Du vill också fundera över hur mycket du har råd med i din budget.

Maker 3 kostar 5549 kr jämfört med Explore 3 som kostar 3959 kr. När du tänker på allt du kan skapa med maskinerna så är det inte en dyr kostnad men det är ändå en stor prisskillnad maskinerna emellan.

Det är sällan maskinerna är på rea men det finns paketerbjudanden som är helt fantastiska om du är ute efter mer än en maskin.

Cricut Maker 3 Essentials Bundle innehåller maskinen, såväl som ett stort urval av Smart Vinyl, Smart Iron-On och andra tillbehör för att komma igång direkt för endast 7599 kr. Det är en besparing på 618kr! Cricut Explore 3 Essentials Bundle är ett likadant paket för 6099kr.

Det finns även paketerbjudanden med vinyl, Cricut JoyEasyPress och MuggpressDu kan se alla Cricutpaket här.


Vilken skärmaskin passar dig?

Jag hoppas att det här inlägget har hjälpt dig att förstå de viktigaste skillnaderna mellan Cricut Maker 3 och Explore 3.

De två huvudfaktorerna att tänka på när du köper en Cricut-maskin är vilken typ av projekt du vill skapa och vad din budget är. Om du snabbt behöver skära några bitar vinyl till ett projekt så kommer Explore 3 att göra det bra. Även om du inte kan skära tjocka material med Cricut Explore 3 så kan du fortfarande göra en hel del. Du kan använda över 100 olika typer av papper, kartong, vinyl, HTV (textilvinyl), Infusible Ink och mer.

Om du däremot vill skapa projekt som involverar trä, tyg eller flera typer av material på en gång så är Cricut Maker 3 ett utmärkt val!

Är du fortfarande osäker? Gör mitt test för att ta reda på vilken maskin som bäst passar dig.


BÄST VAL!

Cricut Maker 3

För den seriösa pysslaren som vill arbeta med ett enormt utbud av verktyg och material, eller för den som vill sälja sina alster så är det förmodligen värt att investera i denna dyrare men mångsidiga maskin.


DET SPARSAMMA VALET!

Cricut Explore 3

En hel del seriösa pysslare får allt de behöver från Cricut Explore 3. Om den gör allt du vill skapa, varför spendera mer pengar på Maker?

I slutändan är jag säker på att vilket val du än gör så kommer du att älska din nya Cricut-maskin. De är båda fantastiska verktyg som ger en enorm skaparglädje!


Utforska mer

Kan du inte få nog av Cricut? Kolla in de här inläggen om Vilka Cricut verktyg och material behöver man? och Vilken Cricut ska jag köpa 2024?

För ännu mer pysselidéer och inspiration, följ mig på Facebook eller Instagram. Och kolla in min YouTube-kanal för steg-för-steg instruktioner på roliga pyssel!

 

Överväldigad och skrämd av din nya Cricut?

Anmäl dig till Kom igång med din Cricut som är en gratis onlinekurs som hjälper dig att få en bra start med din Cricut!

 

kom igång med din cricut onlinekurs gratis

Tillbaka till blogg