Allt du behöver veta om Vinyl

Lär dig vad självhäftande vinyl är, hur du väljer rätt typ för ditt projekt, skär ut det korrekt, rensar och applicerar det för bestående resultat.

Att veta vilken som är den bästa vinylen för din Cricut-maskin och vad du ska använda till ditt projekt kan vara svårt till en början.

Det finns så mycket att välja mellan – PremiumSmart vinylIron-on/HTV, med mera. Det finns en djungel av vinyl där ute och det är lätt att känna sig överväldigad.

Men som tur är så är det inte så svårt att lära sig och jag kommer gå igenom allt du behöver veta om vinyl i det här inlägget.

Du kommer snart att vara en vinylexpert som vet exakt vilken vinyl du behöver använda för varje Cricut-projekt.

 

Vad är självhäftande vinyl?

Självhäftande vinyl kallas även skyltvinyl och består av två olika delar.

Det översta lagret är själva vinylen som har en klibbig självhäftande baksida. Det här är materialet du kommer att skära och fästa för att skapa ditt projekt.

Det andra lagret är en bärare av papper. Självhäftande vinyl är ungefär som ett klistermärke. Ovanpå har du klistermärket och på baksidan har du en pappersbärare med rutnät som förhindrar att den av misstag fastnar på saker.

Självhäftande vinyl kan appliceras på de flesta plana ytor. Det fungerar bäst på icke-porösa föremål som väggar, glas och plast.

 

Titta på videoinstruktionerna

 

 

Vad är skillnaden mellan Vinyl och Iron-On?

Du vill inte blanda ihop vinyl med Iron-On (även kallat textilvinyl, HTV, Heat transfer vinyl, strykapå-vinyl och värmetransfer). Iron-On eller Heat Transfer Vinyl är en värmeaktiverad vinyl som främst används på kläder. Det krävs ett strykjärn eller en värmepress för att aktivera den självhäftande baksidan.

Ett enkelt sätt att se skillnaden mellan de två är att titta på baksidan av vinylen.

Heat Transfer Vinyl har en genomskinlig plast på ovansidan och själva vinylen skiktad under. Självhäftande vinyl (avtagbar och permanent) har en bärare med ett rutnät.

 

Vad är skillnaden mellan avtagbar och permanent vinyl?

Självhäftande vinyl, även kallat skyltvinyl, finns i en mängd olika typer som i princip kan delas upp i två huvudkategorier: avtagbar och permanent.

Avtagbar vinyl passar bäst till projekt där vinylen inte behöver sitta en längre tid. Den lämnar inga rester efter sig och kan enkelt bytas ut från säsong till säsong. Det är bra för tillfälliga väggdekaler eller säsongsbetonade projekt.

Cricut Removable Vinyl har ett grått rutnät som är tryckt längs bäraren.

Permanent vinyl har en långvarig vidhäftande bindning och den är idealisk för projekt som kommer att utsättas för mer slitage. Till exempel projekt som muggar, koppar och till och med till vindrutor på bilar.

Cricut Permanent Vinyl har ett grönt rutnät som är tryckt längs bäraren.

 

Vinylens ytbehandling

Vinyl finns med en mängd olika ytbehandlingar:

 • Matt vinyl är den typ av vinyl jag använder mest. Matt vinyl finns i en mängd olika färger och är lätt att rensa och överföra till ditt projekt. Jag använder detta hela tiden för att märka upp mitt skafferi och pysselrum.
 • Mönstrad vinyl finns det väldigt begränsat av men lägger till en rolig effekt på ett projekt.
 • Glitter vinyl är lite knepigt att arbeta med, men om du använder StrongGrip Transfer Tape så borde du inte ha några problem.
 • Shimmer Vinyl är perfekt för dig om du älskar utseendet på glitter, men inte gillar glitterspåret det lämnar efter sig.
 • Frostad vinyl är genomskinlig vilket gör den perfekt för mer eleganta projekt som till bröllop.
 • Metallic vinyl är en annan av mina favoriter. Jag älskar den extra dimension det ger mina projekt.
 • Självhäftande folie liknar metallic vinyl och ger glans till alla projekt.
 • Holografisk vinyl kommer säkerligen att fånga någons blick. Holografisk vinyl har en fin trådeffekt som ger iögonfallande detaljer till varje skapelse.
 • Mosaic vinyl är en annan av mina favoriter. Mosaic vinyl finns i olika färger och former för att ge dig en professionell design.
 • Stencil vinyl låter dig skapa personliga stenciler för att dekorera ett brett utbud av projekt som t.ex. målade träskyltar.
 • Window cling vinyl används för att skapa dekaler som är lätta att fästa och ta bort och kommer i en vanlig och frostad finish.

 

Cricut Smart Vinyl

Till sist har vi Cricuts Smart Vinyl. Smart Vinyl är kompatibel med Cricuts tre senaste maskiner: Maker 3, Explore 3 och Cricut Joy. Den har en tjockare baksida så att du kan skära utan skärmatta. Bara ladda den direkt i din maskin och kör!

Smart Vinyl kommer i en mängd olika ytbehandlingar som matt, skimmer, metallic och så finns det även Smart Label Writable Vinyl. Du kan använda din maskin för att skriva direkt på Smart Label Writable Vinyl och sedan skära ut etiketter till ditt kök, pysselrum, garaget eller lekrummet!

Även om detta material skapades för de nyare maskinerna så kan det också användas med de äldre maskinerna men måste läggas på en skärmatta.

 

Vilka verktyg behöver man till självhäftande vinyl?

Till de flesta projekt med självhäftande vinyl så behöver du:

 • Självhäftande vinyl
 • Blå LightGrip skärmatta eller Grön StandardGrip skärmatta – Om du inte använder smart vinyl så behöver du lägga vinylen på en skärmatta som sedan matas in i Cricutmaskinen.
 • Weeding tool – Rensningsverktyget har en spets som används för att enklare få tag i vinylen som ska rensas bort från projektet.
 • Transfer tape – Används för att lyfta upp vinyldesignen från pappret som den sitter på för att sedan överföras på ytan där du vill att den ska sitta.
 • Skrapa – Används för att få vinylen att fastna på transfer tapen och på ytan där vinylen ska sitta.
 • Slät yta att fästa vinylen på (t.ex. vattenflaska, mugg, vägg, nyckelring, osv.)

 

Hur man använder självhäftande vinyl

Nu när du har bättre koll på vad skyltvinyl är och vad det används till så är det dags att göra ett projekt tillsammans för att se hur man skär ut, rensar och applicerar självhäftande vinyl på en vattenflaska.

Du behöver:

 

 

1. Ladda ner den kostnadsfria mallen

Börja med att ladda ner mallen här. Om du använder en Cricutmaskin så måste du ladda upp SVG-filen till Design Space. Om du är osäker på hur man laddar upp en SVG-fil så hittar du instruktioner här.

Markera designen och klicka på “Ta bort gruppering” för att kunna göra ändringar på de olika dekalerna. Du kan välja att skära ut båda dekalerna eller bara en utav dem.

Använd ett måttband eller linjal och mät din vattenflaska och kontrollera storleken på dekalerna för att se till att de får plats på vattenflaskan.

Markera alla delar som tillhör den vänstra dekalen och klicka på “Bifoga”. Markera sedan dekalen till höger och klicka på “Bifoga”. Bifogaverktyget gör att din design hålls ihop och tvingar bokstäverna och bilderna att stanna kvar på sin exakta position.

 

2. Skär ut delarna

Klicka på den gröna “Skapa det” knappen och välj “Without mat” om du använder smart vinyl utan en skärmatta.

Klicka sedan på “Fortsätt” och välj det material du ska använda. Jag valde Smart Vinyl – Permanent.

Vänd på vinylen så att den rutiga bäraren hamnar nedåt och för in vinylen under de vita plastdelarna på Cricutmaskinen och tryck på de blinkade knapparna för att få Cricutmaskinen att ta tag i vinylen och sedan börja skära.

 

3. Rensa vinylen

När maskinen har skurit klart så matar du ut vinylen genom att trycka på den blinkande knappen med pilarna.

När du har matat ut vinylen så är det dags att rensa designen. Det innebär att du tar bort överflödig vinyl från din design.

Om du använder en skärmatta så kan du rensa designen medan den fortfarande ligger på skärmattan för att förhindra ditt vinylark från att flyttas runt. Du kan också ta bort vinylen från mattan och rensa den på en plan yta.

Om du använder Smart Vinyl så behöver du ingen skärmatta för att skära ut designen och bäraren (pappersarket under vinylen) är lite tjockare, vilket gör det lättare att rensa utan en matta under.

För att rensa vinyl, börja med att klippa bort överflödig vinyl runt din design men var försiktig så du inte klipper sönder designen. Vinylen som blir kvar kan du spara till ett annat projekt. Klipp isär de båda dekalerna för att separera dem.

Använd sedan ett weeding tool, synål eller en pincett och tryck in spetsen i det övre vänstra hörnet av vinylen (utanför ditt projekt). Se till att bara tränga igenom det översta lagret. Skjut spetsen av ditt weeding tool under vinylen och dra försiktigt bort vinylen från bäraren.

Arbeta långsamt och var noggrann när du rensar för att vara säker på att du inte råkar rensa bort något som du vill ha kvar på bäraren. Glöm inte att rensa bort vinylen som är inuti bokstäverna, siffrorna och vattendropparna. Du kan dubbelkolla på din design i Design Space för att se exakt vad som ska rensas bort.

 

4. Applicera vinylen

Efter att du har rensat färdigt din design så behöver du använda Transfer Tape (även kallat appliceringstejp) för att applicera din vinyldesign. Du använder transfer tejpen för att kunna lyfta din vinyldesign från pappret den sitter på i ett stycke och kunna montera hela dekalen direkt utan att flytta del för del. 

Klipp ut en bit Transfer Tape som är lite större än dina dekaler. Lägg dekalerna på transfer tapen och använd rutnätet till hjälp för att se hur stor bit transfer tape du behöver klippa ut.

Dra bort baksidan från Transfer Tejpen. Du kan använda ditt weeding tool till hjälp för att få tag på pappersbäraren.

Placera Transfer Tejpen på vinylen och använd en skrapa för att polera fast tejpen på vinylen.

Rengör ytan på vattenflaskan med Isopropanol och hushållspapper för att få vinylen att fästa ordentligt.

Dra sedan bort bäraren från transfer tapen. Dra bort bäraren parallellt med bordet istället för att dra rakt upp och se till att vinylen stannar kvar på transfer tapen. Om vinylen inte har fastnat på Transfer Tejpen så lägger du ner bäraren, skrapar lite till och försöker igen.

Böj transfer tapen lite på längden och börja med att lägga ner vattendropparna på vattenflaskan.

Om du vill så kan du kontrollmäta att designen har hamnat rakt.

Om du är nöjd med placeringen så kan du lägga ner kanterna av transfer tapen och börja gnugga fast vinylen med hjälp av fingrarna. Om du inte är nöjd med placeringen så lyfter du upp transfer tapen och flyttar på dekalen.

Dra sedan långsamt bort transfer tapen men lägg ner den igen om du märker att vinylen följer med. I så fall behöver du gnugga fast vinylen mer innan du försöker dra bort tapen igen.

 

Upprepa stegen ovanför för att sätta fast den andra dekalen på andra sidan av vattenflaskan.

 

Så där då var projektet färdigt! Visst var det väl ganska enkelt att skära ut, rensa och applicera vinyl?

 

Vanliga frågor

Fungerar all vinyl med Cricut?

Ja. Cricuts skärmaskiner kan skära en mängd olika material och de klarar av att skära vilket vinyl från vilket märke du än väljer att använda.

Fäster Cricuts vinyl på glas?

Ja, Cricuts vinyl fäster på glas men se till att du köper Cricut Permanent Vinyl.

Vart kan jag köpa vinyl?

Du hittar vinyl från Cricut här.

 

Utforska mer

Kan du inte få nog av Cricut? Kolla in de här inläggen om Vilka Cricut verktyg och material behöver man och Cricut Infusible Ink: Vad du behöver för att komma igång.

För ännu mer pysselidéer och inspiration, följ mig på Facebook eller Instagram. Och kolla in min YouTube-kanal för steg-för-steg instruktioner på roliga pyssel!

 

Överväldigad och skrämd av din nya Cricut?

Anmäl dig till Kom igång med din Cricut som är en gratis onlinekurs som hjälper dig att få en bra start med din Cricut!

kom igång med din cricut onlinekurs gratis

Tillbaka till blogg