Allt du behöver veta om Cricut MuggPress

Lär dig allt du behöver veta om Cricut MuggPress och hur du använder den för att göra egna diskmaskinssäkra muggar.

Allt du behöver veta om Cricut MuggPress

Med Cricut MuggPress kan du enkelt skapa proffsiga muggar som tål maskindisk på några minuter. Skär bara ut din design och applicera den på din mugg så sköter pressen resten!

Oavsett om du precis har köpt en Cricut MuggPress eller om du bara är nyfiken på vad det är så får du svar på alla dina frågor här!

 

Vad är Cricut Muggpress?

Cricut Mug Press är en värmepress som låter dig göra sublimeringsmuggar med hjälp av Cricuts Infusible Ink Transfer Sheets eller genom att använda Infusible Ink Pens på muggar.

Muggar som är gjorda med Cricut MuggPress tål både diskmaskin och mikrovågsugn.

Titta på videon nedanför där jag berättar allt du behöver veta om Cricut Muggpress, visar hur man aktiverar den och pressar Infusible Ink på en mugg.

Hur fungerar Cricut Muggpress?

Du skapar helt enkelt din design i Design Space, ritar eller skär ut den, placerar den på din tomma mugg och sedan tar muggpressen temperaturen på din mugg och rummet för att bestämma rätt värme och tryck för muggen.

5-6 minuter senare har muggpressen överfört din design som blir permanent. Det är bokstavligen bara att designa, skära, applicera och trycka!

När muggpressen inte längre används så stängs den automatiskt av. Den är designad för att vara enkel och det är den!

Hur fungerar cricut muggpress

Vilka Cricutmaskin fungerar med Muggpressen?

Du kan använda din Cricut Maker, Cricut Explore eller Cricut Joy för att skära ut eller rita en design för användning i Cricut Mug Press.

Men du kan även använda Cricut Mug Press även om du inte har en Cricutmaskin. Om du har en sublimeringsskrivare så kan du även använda tryckta bilder på sublimeringsmuggar med muggpressen.

Vilka material kan jag använda?

Muggpressen är designad för att fungera med Cricut Infusible Ink Mug Blanks och Infusible Ink Transfer Sheets eller pennor. Du kan även använda sublimeringstryck gjorda med en sublimeringsskrivare.

Om du aldrig har använt Infusible Ink tidigare så oroa dig inte, det är otroligt lätt att använda. Du kan använda Infusible Ink på muggar för att skapa permanenta mönster som tål maskindisk.

Iron-On (textilvinyl) och skyltvinyl rekommenderas INTE att användas i Cricut Mug Press eftersom mugpressen blir för varm för vinylen som kommer smälta och eventuellt skada din maskin.

Medan vinyl sitter på ytan av din mugg så skapar Infusible Ink en design som går in i ytan på ditt föremål och ger ett permanent resultat. Precis som vid sublimering så omvandlas Infusible Ink när det når en viss temperatur till en gas för att överföra pigmentet till ditt föremål.

När du använder Infusible Ink så får du en diskmaskinssäker och helt permanent design. Med den här metoden behöver du inte oroa dig för att din design skalas bort eller lossnar som du skulle göra med vinyl.

Cricut-mugpress-infusible-ink

 

Vilka muggar kan jag använda?

Muggpressen används tillsammans med muggar och flaskor som är gjorda för sublimering.

Cricut rekommenderar dock att du använder deras muggar eftersom de är designade speciellt för muggpressen och garanterar dig det allra bästa resultatet. Cricuts muggar finns i tre olika storlekar – 300 ml som är stapelbara, 350 ml och 440 ml.

Du kan även använda andra muggar än Cricuts egna i muggpressen. Se bara till att du använder muggar som är polybelagda för sublimering. Det betyder att inte alla muggar fungerar – du kan inte bara plocka upp vilken gammal mugg som helst och förvänta dig att det ska fungera.

Dessutom behöver ytterdiametern på muggen vara mellan 82 – 86 mm, med en maximal höjd på 11,9 cm.

Du kommer även vilja att sidorna på din sublimeringsmugg är raka eftersom pressen är utformad för att applicera jämnt tryck från topp till botten. En bild på en avsmalnande mugg överförs inte ordentligt och du riskerar även att muggen går sönder av mugpressens tryck.

Packa-upp-cricut-muggpress

Tål muggar som är gjorda med Cricut MugPress diskmaskin?

Ja! Cricuts muggar är helt diskmaskinssäkra. Använd dina muggar om och om igen utan att oroa dig – din Infusible Ink-design är permanent.

Hur skiljer sig Cricut MuggPress från andra värmepressar för muggar?

Det finns andra värmepressar för muggar men ingen som liknar Cricuts MuggPress.

Muggpressen har en one-touch-inställning för att ta bort gissningsarbetet. Slå bara på pressen så värms den automatiskt upp till rätt temperatur varje gång.

Självutlösaren säkerställer felfria resultat varje gång och har dessutom en automatisk avstängningsfunktion som ger sinnesro.

Cricut-mugpress-pressa-mugg

Andra muggpressar tenderar att ha en öppen design vilket ökar risken för att råka bränna sig eller trycka din mugg för hårt (eller inte tillräckligt hårt). Cricuts muggpress är designad för att slippa gissa och den geniala designen applicerar rätt mängd värme och tryck varje gång för felfria resultat.

Medan andra muggpressar kräver att du manuellt justerar inställningarna för olika muggstorlekar är den kompakta Cricut muggpressen kompatibel med muggar som rymmer 350 – 470 ml utan en enda justering.

 

Cricut Mug Press lampor och knappar

På ovansidan av mugpressen så finns en strömknapp och fem lampor. Till skillnad från Cricuts andra värmepressar så finns det inga tids- och temperaturinställningar på Cricut Mug Press. De ställs in automatiskt. Att pressa en mugg tar ca 6 minuter.

Lampan på strömknappen ger dig följande information:

  • Inget ljus: standbyläge eller avstängd
  • Blinkande orange: anslutningsläge
  • Fast orange: värmeläge
  • Fast grön: redo att användas
  • Fast rött: fel (kontakta support för Cricut Design Space)

Raden med fem lampor är för att visa framstegen för din press. Eftersom presstiden skiljer sig beroende på omgivande lufttemperatur och andra faktorer så ger framstegslamporna dig bara en känsla av hur långt framme i pressprocessen saker och ting är.

Cricut-muggpress-knapp

Automatisk avstängningsfunktion

Av säkerhetsskäl är Cricuts Mug Press utrustad med en automatisk avstängningsfunktion.

Efter 13 minuters inaktivitet stängs Cricut Mug Press automatiskt av. Den avger ett varningspip 30 sekunder innan den stängs av.

Vad får man med till Cricut MugPress?

I lådan så får man med:

  • USB-kabel (måste användas för att aktivera mugpressen till en dator vid första användningen, Mac-användare kan behöva en adapter) 
  • Strömadapter
  • Säkerhetsanvisningar

Hur man aktiverar Cricut MugPress

För att aktivera din Cricut MugPress så behöver du en dator (inte en mobil enhet) och tillgång till internet.

Om du inte har Cricut Design Space installerat på din dator så surfar du in på www.cricut.com/setup för att ladda ner programvaran, skapa ett Cricut ID och ansluta din värmepress. Som jag nämnde tidigare så behöver du ingen Cricutmaskin för att använda Mugpressen.

Om du har Cricut Design Space installerat på din dator så öppnar du Design Space och klickar på hamburgemenyn uppe till vänster och klickar på “Ny produktinstallation”.

Installera-cricut-muggpress

Följ sedan anvisningarna på skärmen för att ställa in din maskin. Välj “Värmepress” och sedan “Cricut Mug Press”.

Aktivera-cricut-muggpress

Koppla in strömsladden på baksidan av mugpressen och i ett vägguttag. Koppla även in USB-sladden i muggpressen och anslut den till din dator. Följ anvisningarna på skärmen för att para ihop mugpressen med din dator för att möjliggöra uppdateringar av muggpressens programvara. Det här är enda gången du behöver ansluta din Cricut Mug Press och din dator – efter det kommer den att ansluta automatiskt.

Uppdatera-cricut-muggpress

 

Hur man gör en mugg med Cricut Mug Press

Nu när vi har aktiverat Mug Pressen så är det dags att göra ett projekt!

Du behöver:

Är cricut muggpress värd pengarna

1. Förbered filen

Till det här projektet så använder jag en färdig design som finns i Cricut Design Sapce. Du kommer åt designen genom att klicka här eller genom att söka efter “Sunshine and coffee mug” i Design Space.

Klicka på designen och välj den storlek som din mugg har. Klicka sedan på “Skapa det”.

Hur-man-gör-en-egen-mugg-med-cricut-muggpress

2. Skär ut Infusible Ink

När man använder Infusible Ink så måste man bocka i spegla projektet, annars kommer texten att bli spegelvänd på muggen. Så bocka i “spegla” och klicka på fortsätt och välj Infusible Ink Transfer Sheets som material.

Infusible-ink-cricut-mugg

Placera ditt Infusible Ink transfer sheet med den färgade sidan uppåt på skärmattan (den glänsande bäraren nedåt mot mattan). Färgerna på Infusible Ink arken är ganska matta och tråkiga men när värme tillförs så blir färgerna mycket starkare.

Mata sedan in skärmattan i maskinen och tryck på de blinkande knapparna för att börja skära.

Cricut-explore-3-infusible-ink

När maskinen har skurit klart så matar du ut mattan, vänder på den och drar försiktigt bort mattan från ditt Infusible Ink ark.

Om din maskin inte skär hela vägen genom materialet så kan du använda en sax för att klippa ut omslaget till muggen.

Rensa-infusible-ink

 


3. Rensa Infusible Ink

När du har skurit ut designen så behöver du rensa det och ta bort alla delar som du inte vill överföra till muggen.

För att rensa Infusible Ink så böjer du försiktigt arket uppåt och nedåt tills kanterna på motivet börjar lyfta från bärararket. Nu kan du börja pilla bort bitarna med fingrarna. Du kan använda en pincett för att få grepp om de mindre bitarna som ska rensas bort.

Hur-man-gör-en-mugg-med-infusible-ink

4. Placera designen på muggen

Börja med att rengöra ytan på din mugg med en klädvårdsrulle för att ta bort smuts och damm och göra ytan så ren som möjligt.

Placera muggens öra mot dig och placera Infusible Ink arket runt muggen och försök att få det så centrerat som möjligt. Det kan vara enklare att vända muggen och arket upp och ner när man ska sätta fast arket eftersom kanten längst ner på muggen går in lite.

Cricut-infusible-ink-muggpress

Se till att arket hamnar slätt mot muggen och använd värmetålig tejp för att hålla designen på plats. Jag sätter en tejpbit vid muggens öra för att hålla ihop båda ändarna av arket och en tejpbit högst upp på muggen och arket.

5. Pressa muggen

Tryck på knappen på Mug Pressen för att värma upp den. När lampan blivit grön så är pressen uppvärmd och redo att börja användas.

Placera muggen i muggpressen och tryck ner spaken och kontrollera att värmeplattorna täcker din design. Om inte, öppna omedelbart klämman, flytta muggen (du behöver förmodligen vrida örat på muggen lite till vänster) och stäng klämman igen.

Pressa-mugg-cricut

De små lamporna på muggpressen visar framstegen för överföringen och när alla lampor börjat lysa så börjar muggpressen att pipa för att tala om att överföringen är klar. En mugg tar ca 6 minuter att pressa.

Cricut-muggpress-knappar

När Cricut Mug Press börjar pipa så är muggen klar. Lyft upp spaken för att lossa klämman och ta tag i muggens öra och lyft ur muggen ur pressen. Se till att inte röra värmeplattan eller någon annan del av muggen eftersom den blir väldigt varm.

Placera din mugg på en värmetålig yta som t.ex. en pressmatta och låt den svalna i 15-30 minuter innan du tar bort överföringsarket.

Gör-en-egen-mugg-infusible-ink

Muggen är nu klar att börja användas och tål både diskmaskin och micro direkt efter att den svalnat tillräckligt mycket för att du ska kunna ta bort Infusible Ink arket.

Köp din Cricut MuggPress här.

Har du några frågor om Cricut MuggPress? Skriv dem i kommentarsfältet nedanför!

Utforska mer

Kan du inte få nog av Cricut? Kolla in de här inläggen om Allt du behöver veta om Cricut EasyPress 3 och Cricut Infusible Ink: Vad du behöver för att komma igång.

För ännu mer pysselidéer och inspiration, följ mig på Facebook eller Instagram. Och kolla in min YouTube-kanal för steg-för-steg instruktioner på roliga pyssel!

Överväldigad och skrämd av din nya Cricut?

Anmäl dig till Kom igång med din Cricut som är en gratis onlinekurs som hjälper dig att få en bra start med din Cricut!

kom igång med din cricut onlinekurs gratis

Tillbaka till blogg