Allt du behöver veta om Cricut Explore 3

Är du nyfiken på Cricut Explore 3? Här får du reda på allt du behöver veta om den nyaste skärmaskinen Cricut Explore 3 så du kan bestämma om den är rätt för dig.

Cricut-explore-3

Cricut Explore 3 är en av Cricuts nyaste skärmaskiner och är en uppdaterad version av Cricut Explore Air 2. Den här DIY-maskinen har en hel del fantastiska nya funktioner och är nu smartare och snabbare än någonsin tidigare.

Om du inte har hört talas om Cricut Explore 3 så oroa dig inte, jag kommer att berätta allt du behöver veta om den populära skärmaskinen i det här inlägget.

Är du nyfiken på skillnaden mellan Cricut Maker 3 och Explore 3 så kan du läsa om skillnaden mellan Cricut Maker 3 och Cricut Explore 3 här.

 

Letar du efter information om Cricut Maker 3? Klicka här för att läsa allt om den!

 

Vad är Cricut Explore 3?

Cricut Explore 3 är en elektronisk skärmaskin som fungerar med över 100 olika material som till exempel kartong, vinyl, textilvinyl, glitterpapper och bundna tyger. Det smarta verktygssystemet (tool adaptive system) gör att du kan byta ut och använda 6 olika verktyg för att skära, rita, skriva, foliera, och skåra en mängd olika material.

 explore-3-smart-vinyl

 

Vad är nytt för Cricut Explore 3?

Cricut behöll allt du älskar med Explore Air 2 och la till några större uppdateringar som låter dig spara tid och göra mer!

Explore Air 2 och Explore 3 är väldigt lika varandra i utseende men ratten som man väljer material med på Explore Air 2 har plockats bort. I stället för att välja material med ratten så låter Explore 3 dig välja material i programvaran Design Space istället.

“C”-knappen som används för att starta projekt på Explore Air 2 har ersatts med en mer universell startknapp på Explore 3.

Men den största skillnaden mellan Explore Air 2 och Explore 3 är att du nu kan skära utan att använda en skärmatta. Cricut har lanserat Smart Materials som låter dig mata in materialet direkt i Maker 3 och Explore 3 utan en skärmatta. Detta inkluderar vinyl, Iron-on samt sticker cardstock. Läs mer om Smart Materials längre ner.

Cricut Explore 3 har en mer kraftfull motor, vilket innebär att du nu har möjlighet att skära upp till 2x snabbare med Smart Materials än tidigare – med samma prestanda och precision. Du kan till och med utföra skärningar med en längd på upp till 3,6 m under en omgång och är kompatibel med den nya rullhållaren

Vad får man med till Cricut Explore 3?

I lådan så får man med:

  • Cricut Explore 3 Skärplotter
  • Premium Fine-Point blad och hölje
  • USB-kabel (kan även köras trådlöst med Bluetooth) 
  • Strömadapter
  • Kostnadsfritt testmedlemskap hos Cricut Access (för nya prenumeranter)
  • Material till ett övningsprojekt

Vad är Smart Materials?

Smart Materials är ett smart pysselmaterial som först introducerades med Cricut Joy 2020. De fungerar utan skärmatta och du laddar helt enkelt in det smarta materialet direkt i din maskin och trycker på startknappen.

Smart Materials finns som Smart Vinyl, Smart Iron-On och Smart Paper Sticker Cardstock i en mängd olika färger.

Förutom att du sparar tid på att inte behöva lägga material på en matta så låter Smart Materials din maskin skära två gånger snabbare än den tidigare modellen.

Cricut-Explore-3-smart-vinyl

Vad finns det för Smart Materials?

Just nu så finns det tre olika smarta material: Smart Vinyl, Smart Iron-On och Smart Paper Sticker Cardstock.

Smart Vinyl finns i en mängd färger och längder. Med Smart Vinyl behöver du inte placera din vinyl på en matta – bara ladda och kör. Cricut har en mängd olika färger och längder för både permanent och avtagbar vinyl.

Därefter har vi Smart Iron-On. Smart Iron-On kommer i ett urval av färger och längder vilket gör den perfekt för stora projekt.

Till sist har vi Smart Paper Sticker Cardstock. Förutom att kunna skära papper utan en matta så har Smart Paper Sticker Cardstock en klibbig baksida. Den klibbiga baksidan gör det så mycket lättare att skapa pappersprojekt i flera lager. Det är ett slätt, medeltjockt papper som är perfekt för de flesta projekt.

Cricut-explore-3-materials

Smart Paper Sticker Cardstock gör det enkelt att skapa kort, födelsedagsbanderoller och egentligen alla typer av pappersprojekt.

De smarta materialen är fantastiska men du är inte begränsad till att bara använda smarta material med Explore 3. Du kan fortfarande använda traditionellt papper, Iron-On och Vinyl tillsammans med en skärmatta med din Explore 3.

Kan man använda skärmattor med Cricut Explore 3?

Ja! Precis som Explore Air 2 så kan Explore 3 skära över 100 material med skärmattor – från färgad kartong, vinyl och strykfolie till speciella material som glitterpapper.

Med Cricut Explore 3 kan du göra allt du kan göra med den ursprungliga Explore Air 2 plus så mycket mer!

cricut-maker-3-skärmatta

Hur långt kan Cricut Explore 3 skära?

Med de tidigare maskinerna var du begränsad till skärmattans storlek 30,5×30,5 cm eller 30,5×60 cm. Med Smart Materials kan du nu utföra skärningar med en längd på upp till 3,6 m under en omgång. Detta är perfekt om du ska göra många likadana t-shirtar, stora väggdekaler, skyltar och mycket mer.

Även om du kan skära upp till 3,6 m så kan du även göra mycket mindre projekt med smarta material. Observera att den minsta längden för att skära Smart Materials är 15,2 cm. Om du har rester av smarta material som är mindre på det så kan du placera dem på en skärmatta för att använda dem.

Cricut rullhållare

Om du ska arbeta med större Smart Material-rullar så finns det en rullhållare som passar till Maker 3 och Explore 3. Rullhållaren fästs på facket på din maskin för att hålla rullat material i linje för rena, exakta snitt.

Rullhållaren klarar av rullar med material från 3 till 22,8 meter. Den har även en inbyggd trimmer vilket gör det smidigt att skära av materialet när du är klar och du slipper krångla med sax. 

Du kan köpa rullhållaren här.

cricut-maker-3-rullhållare

Vilka verktyg finns till Cricut Explore 3?

Alla skärblad som passar till Explore Air 2 passar även till Explore 3. Här är de tillgängliga verktygen till Explore 3:

Är Cricut Explore 3 värd pengarna?

Vilken skärmaskin som passar dig bäst beror på hur ofta du kommer använda den och vilka material du vill kunna använda. Jag tror att Cricut Explore 3 passar dig om du:

  • Regelbundet behöver göra långa snitt. Att skära större än skärmattans storlek öppnar upp för en massa nya pysselmöjligheter.
  • Vill kunna göra mer på kortare tid. Den 2x snabbare skärhastigheten gör stor skillnad för den som driver ett litet företag med sin Cricut-maskin.
  • Ändå tänkt köpa en ny maskin eftersom din är gammal eller utsliten så skulle jag välja den uppdaterade versionen. Jag tror alltid att det är bäst att köpa den senaste versionen eftersom du får alla de nyaste funktionerna.

 

Om du är nöjd med din befintliga maskin och inte är bryr dig om de nya funktionerna så rekommenderar jag dig att fortsätta använda den maskinen du har. De äldre maskinerna kommer fortfarande att stödjas av Cricut och är fortfarande fantastiska maskiner som kan göra så mycket.

Läs min fullständiga jämförelse av Cricuts alla skärmaskiner här.

Ska du skaffa Explore 3 eller Maker 3?

Det här inlägget har handlat om Explore 3 men du kan lära dig allt du behöver veta om Maker 3 här eller läsa min jämförelse av Cricut Maker 3 och Explore 3 här.

Köp Cricut Explore 3 här!

 

Utforska mer

Kan du inte få nog av Cricut? Kolla in de här inläggen om Vilka Cricut verktyg och material behöver man? och Vilken Cricut ska jag köpa 2024?

För ännu mer pysselidéer och inspiration, följ mig på Facebook eller Instagram. Och kolla in min YouTube-kanal för steg-för-steg instruktioner på roliga pyssel!

 

Överväldigad och skrämd av din nya Cricut?

Anmäl dig till Kom igång med din Cricut som är en gratis onlinekurs som hjälper dig att få en bra start med din Cricut!

kom igång med din cricut onlinekurs gratis

Tillbaka till blogg